STEČAJ JE REŠENJE: Uvereni su u NVO „Bivši radnici Vektra Boke“

V.V.

22. 05. 2024. u 15:12

Otvaranjem stečaja u kompaniji Vektra Boka, radnici će u potpunosti naplatiti svoja potraživanja, a ukoliko dođe do prodaje hotela „Igalo“ neće dobiti ni pola rate preostale iz aktuelnog plana reorganizacije, smatraju u NVO „Bivši radnici Vektra Boke“.

СТЕЧАЈ ЈЕ РЕШЕЊЕ: Уверени су у НВО „Бивши радници Вектра Боке“

FOTO: RT HN

Predsednik ove NVO Đorđe Rajak  tvrdi da je sve što je do sada sudski izvršitelj prodao od imovine Vektra Boke  nezakonito, ali i da je nezakonita prodaja 33 odsto akcijskog kapitala kompanije, deo koji je kupila hercegnovska kompanija „Elena“.

-Prodajom akcija neko je morao skinuti teret koji je postojao. Tražili smo da nam Montenegro berza dostavi na osnovu čega su prodate akcije ali su odgovorili da oni nisu nadležni za to. Prodaju je organizovala Vektra Boka a ne Vektra Investments kako su oni naveli a prodaju je odobrila Montenegro berza, kazao je Rajak.

On je komentarisao i vanrednu Skupštinu akcionara Vektra Boke koja je već zakazana i na kojoj je između ostalog predviđeno razmatranje izmene naziva Društva.

Prema Rajakovim rečima  to štiti sedam akata:kupoprodajni ugovor, aneks ugovora, Plan reorganizacije, sudska odluka, Vladina odluka, Savet za privatizaciju. On je uveren da se ništa od toga ne poštuje, a sednicu zakazauju da bi mogli otuđiti ostatak kapitala.

Rajak objašnjava i da radnici insistiraju da se obaveze prema njima završe u skladu sa Kupoprodajnim ugovorom iz 2007. godine i Planom reorganizacije.

-Kroz kupoprodajni ugovor i aneks spominje se socijalni program ali ni to se ne poštuje. Poenta je da mi tražimo svoje, pola rate, poreze i doprinose i otpremnine, rekao je on.

Uvođenjem stečaja, smatraju radnici, dobiće to što su zaradili, poreze i doprinose kao i otpremnine u celosti.

- Sve smo ovo radili da bi dokazali da smo u pravu i to smo dokazali. Hotel Igalo se sigurno neće prodati u skladu sa zakonom. Ona sada vredi 40 ili 50 miliona evra a kada su hteli da ga prodaju vredeo je 30 miliona, naveo je Rajak.

Bivši radnici Vektra Boke poručili su da neće dozvoliti otuđenje imovine Vektra Boke dok ne naplate svoja potraživanja a tužilaštvu i resornom  ministartsvu dostaviće dokaz o teretima nad hotelom „Igalo“.

Podsetićemo: hercegnovsko privredno društvo Elena Grupa kao vlasnik 33,3 odsto akcija zatražiće na vanrednoj Skupštini akcionara smenu odbora direktora Vektra Boke, kako bi bio obustavljen stečajni postupak i rešen problem sa dugovanjima prema radnicima. To je prioritet saopštio je nedavno vlasnik 33,3 odsto akcija, Danilo Matijašević. Naglasio je i da je njegova druga obaveza prema porezima. Država potražuje 4,5 miliona, Opština 2,5 miliona, a  ukupan dug je oko 50 miliona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)