KOMEDIJA PREDSEDNIKA OPŠTINE ZETA: Na dan izbora zakazao sednicu povodom povlačenja priznanja Kosova

V.K.

29. 05. 2023. u 12:32

PRESEDNIK Skupštine opštine Zeta Luka Krstović (Demokrate) zakazao je sednicu lokalnog parlamenta na kojoj će se raspravljati o Deklaraciji o povlačenju priznanja Kosova za 11. jun u 20 časova, istog dana za kada su zakazani parlamentarni izbori u Crnoj Gori.

КОМЕДИЈА ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ЗЕТА: На дан избора заказао седницу поводом повлачења признања Косова

V.K.

- Sednica Skupštine opštine Zeta zakazana je po redovnom postupku u skladu sa zahtevima kolega odbornika i predsednika opštine. Na dnevnom redu će se naći pet tačaka, među kojima je i Deklaracija kolega iz nekadašnjeg Demokratskog fronta, izjavio je Krstović, dodajući da se sada materijal za tu sednicu distribuira odbornicima, kako bi se po prvi put formalno upoznali sa sadržajem dnevnog reda sednice.

Ovom odlukom Demokrate nisu pristale da se o Deklaraciji o povlačenju priznanja Kosova raspravlja pre izbora, iako su i te kako svesni kakvo je raspoloženje građana Zete po ovom pitanju.

ZA SRAMOTU JEDNOGLASNO

Vlada Crne Gore je 2008. godine jednoglasno donela odluku o priznavanju tzv. Kosova. Prvi je vest saopštio tadašnji šef crnogorske diplomatije Milan Roćen nakon sednice. U odluci se ističe da je ona donesena „u skladu sa Ustavom i nadležnostima Vlade da odlučuje o priznanju drugih država“.

Pre objavljivanja odluke o priznanju nezavisnosti „Kosova“ lideri opozicionih srpskih stranaka su razgovarali sa tadašnjim premijerom Milom Đukanovićem i pokušali da ga ubede da ne čini taj korak, ali u tome nisu uspeli.

Predlog za donošenje deklaracije podnele su članice nekadašnjeg Demokratskog fronta, koji je, u međuvremenu, prestao da postoji.

- Povod za inicijativu bio je to što je Vlada glasala za prijem takozvane države Kosovo u Savet Evrope, čime je, po nama, nastavljena izdajnička politika, suprotno volji naroda, rekao je ranije predsednik Opštine Zeta Mihailo Asanović.

On je tada podsetio na izjavu bivšeg premijera Duška Markovića iz oktobra 2018. godine –„da je crnogorska Vlada imala viziju kada je priznala nezavisnost Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv toga“.

- Skupština opštine Zeta sa posebnom zabrinutošću konstatuje da se položaj Srba i Crnogoraca na Kosovu i Metohiji svakodnevno pogoršava pod privremenim prištinskim institucijama. SO Zeta sa žaljenjem konstatuje da su sve dosadašnje Vlade Crne Gore, od sticanja njene nezavisnosti, ignorisale većinski stav građana Crne Gore da je Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije, naveo je Asanović, dodajući da SO Zeta, solidarišući se sa stradalim crnogorskim i srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, donosi Deklaraciju kao vid podrške da se kriza nastala jednostrano proglašenom nezavisnosti reši mirnim putem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)