ČOJSTVO I JUNAŠTVO SPASIĆA I MAŠERE: Kraljevski oficiri odabrali smrt umesto predaje, danas godišnjica herojskog čina

V. V.

17. 04. 2022. u 15:30

OD pogibije narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere prošla je 81 godina a junaka su se danas s poštovanjem setili i na gradskom groblju na Savini polaganjem cveća obeležili godišnjicu njihove smrti predsednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović sa Slobom Novakovićem, Đokom Zlokovićem i Božom Šerovićem u ime hercegnovskog Udruženja boraca NOR-a 1941-1945.

ЧОЈСТВО И ЈУНАШТВО СПАСИЋА И МАШЕРЕ: Краљевски официри одабрали смрт уместо предаје, данас годишњица херојског чина

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

Podvig Spasića i Mašere desio se u aprilu 1941. godine. Njih dvojica služili su u Boki, na jugoslovenskom razaraču "Zagreb". Italijanski fašisti su 17. aprila ušli u zaliv i naredili da posade napuste brodove. Tada Spasić i Mašera biraju prkos fašističkoj okupaciji i slomu Jugoslavije, miniraju brod i sa njim odlaze u smrt.

Foto: V. V.

Sećanje na Spasića i Mašeru evocirao je dr Đuro Musić, član Upravnog odbora opštinske organizacije Saveza boraca, dok je Ivan Otović odao počast prkosu heroja koji nisu hteli "da se sa razarača Zagreb udara po njihovim ljudima i sugrađanima".

-Bili su spremni da poginu za ideju za šta su položili svoje mlade živote i zato treba uvek da se sećamo tog veličanstvenog primera čojstva i junaštva, poručio je Otović.

Pomen i sećanje na časne pomorske oficire vojske Kraljevine Jugoslavije u aprilskoom ratu 1941. organizovala je i Matica Boke.

Foto: V. V.

Milan Spasić rođen je 1909. godine u Beogradu, a Sergej Mašera 1912. godine u Gorici. Spasić je sahranjen na Savini, a Mašera u Sloveniji. Proglašeni su za narodne heroje 1973. godine i bili su jedini koji su zbog dela učinjenog u Kraljevskoj vojsci Jugoslavije, proglašeni narodnim herojima socijalističke Jugoslavije. U Herceg Novom i jedna ulica nosi njihovo ime.

BONUS VIDEO: MESTO GDE SU ROĐENI SRPSKA CRKVA I NOVI ZAVET - Reporter "Novosti" u drevnoj Nikeji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba