CRNOGORSKI SAMURAJ: Književno veče Čeda Baćovića u Pančevu

V. KADIĆ

15. 04. 2022. u 08:24

GRADSKA biblioteka Pančevo organizovala je književno veče Čeda Baćovića i promociju njegove knjige „Crnogorski samuraj - Aleksandar Lekso Saičić“.

ЦРНОГОРСКИ САМУРАЈ: Књижевно вече Чеда Баћовића у Панчеву

foto: V. K.

O ovom junaku rusko-japanskog rata i posle više od jednog veka ispredaju se priče, legende. Vasojevićki samuraj, poručnik, pa kapetan, našao se između korica poznatog književnika Čeda Baćovića, praunuka glasovitog hercegovačkog vojvode Maksima. Knjiga predstavlja veliki doprinos čuvanju od zaborava čoveka koji je napravio podvig kao učesnik rusko-japanskog rata 1904/1905.godine.

On je u dvoboju pod Jung-džu-anom posekao samuraja i svrstao se u red besmrtnika koga slave Crna Gora i Rusija. Njegova sablja čuva se u vojnom muzeju u Moskvi.

- U mojim knjigama čuvam od zaborava neke zaslužne i značajne ličnosti na koje je pala patina vremena. Iz tih maglina izvlačim ih na svetlo dana. Jer, šta bismo bili bez njih nego duhovna sirotinja. Oni su naša tapija - kazao je za „Novosti“ Baćović.

– I upravo na osvitu dvadesetog veka, Crnogorci kao oficiri u ruskoj carskoj vojsci, pečalbari koji su se zatekli u Rusiji, nenadno su se našli u vihoru strašnog i krvavog Rusko-japanskog rata. Na bojištima daleke Mandžurije, kod Vladivostoka, Port Artura, Mugdena, i drugih znanih i neznanih mesta, crnogorski dobrovoljci su pokazali besprimernu hrabrost, čineći čuda od junaštva. 

Gosti Čeda Baćovića na ovoj večeri bili su Aćim Višnjić, Hadži Radoslav Perović, Branko Babović-Đuro Palica, Milivoje Baćović, Siniša Batalo. Promociji je u svojstvu izaslanika predsednika opštine Nikšić i Sekretarijata za kulturu prisustvovao Miloš Nenezić. Organizatori događaja bili su Goran Trailović i Dejan Bosnić.

 

BONUS VIDEO:

SKANDAL U DANILOVGRADU: Zabranili književno veče i promociju knjige Milutina Mićovića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)