PRELIMINARNI REZULTATI U ULCINJU: Buduću vlast mogu formirati Dritan ili DPS, ali tas na vagi albanske partije

B.Dabić

28. 03. 2022. u 08:08

NA LOKALNIM izborima u Ulcinju od ukupno upisana 20.392 birača, glasala su 11. 634 birača ili 50,15 odsto.

ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ У УЛЦИЊУ: Будућу власт могу формирати Дритан или ДПС, али тас на ваги албанске партије

Berane, Foto M. S.

Skupština opštine Ulcinj ima 33 odbornika, i prema prvim rezultatima lokalnu vlast u ovom gradu činiće šira kolacija. 

Koalicija "Za novi početak" (URA, DP, SD, SDP i AA) objavila je preliminarne rezultate i lista je osvojila 14 mandata na lokalnim izborima u Ulcinju.

Lista koalicije DPS i Bošnjačke stranke, prema tim podacima, osvojila je šest mandata, koliko je osvojila i DUA. Forca je osvojila pet mandata, a Demokratska Crna Gora dva mandata.

Koalicija "Za novi početak" osvojila je 4.899 glasova, koalicija DPS - BS 2.170, DUA 1.971, Forca 1.665, a Demokrate 837 glasova.

Prema podacima DPS-a, koalicija "Za novi početak" osvojila je 14 mandata, DPS 7, DUA 5, Forca 4 i Demokrate 2 mandata.

Mandatar nove vlade Dritan Abazović proglasio je apsolutnu pobedu u Ulcinju, potpredsednik DPS-a Ivan Vuković objavio na tviteru da DPS+FORCA+DUA imaju većinu od 17 odbornika. Ko će sa kim formirati vlast ipak će odlučiti postizborni pregovori.

Albanske partije biće tas na vagi u novoj lokalnoj vlasti u Ulcinju.

Dve najstarije albanske nacionalne partije osvojile su šest mandata.

Nosilac liste DUA-DSCG Mehmed Zenka izjavio je da su na izborima 2022. ostvarili istorijski rezultat i duplirali broj mandata. O budućoj koliciji u noći slavlja nije hteo govoriti. 

Predsednik Forca Genci Nimanbegu kazao je da će prvo razgovarati sa albanskim strankama o formiranju lokalne vlasti u Ulcinju, te da će Forca odlučiti ko će biti predsednik opštine. 

Foto: B. Dabić

Nimanbegu je rekao da je Forca obnovila partijsku infrastrukturu i da je zadovoljan rezultatom. Prema njegovim rečima, izbori su bili teški i neregularni, te da je Forca dosad bila opozicija i na državnom i na lokalnom nivou. 

- Mi ćemo uzeti lekcije za budućnost od svega ovoga. Nastojaćemo da pokažemo snagu, da se formira časna, ispravna i poštena vlast - rekao je Nimanbegu.

Dva sata nakon što je zatvoreno 38 glasačkih mesta, predsednik GP URA Dritan Abazović proglasio je apsolutnu pobedu na izborima u Ulcinju koalicije "Za novi početak", koju čine GP URA, Socijaldemokrate Crne Gore, Socijeldemokratska partija, Albanska alternativa i Demokratska partija. 

Abazović je kazao da Ulcinjani ovoga puta nisu imali dilemu. 

- Ulcinj ima novog gradonačelnika i njegovo ime je Omer Barjaktari. Kao što smo najavili, naša lista je više nego duplo jača od drugoplasirane. Mislim da treba da se okrenemo gradu, dobićemo novu gradsku upravu. Ovo je novi početak za grad, put ka pomirenju i progresu - rekao je Abazović.

On je istakao da prati lokalnu politiku dugo, a da se ne seća da je neka koalicija imala takav rezultat.

- Naša ruka je pružena svima. Dajte da radimo dobre stvari za grad, da krenemo stazama uspeha, poručio je Abazović. 

Iz DPS-a pak smatraju da URA “uzalud zloupotrebama, nije uspela u svom naumu”.

Generalni sekretar DPS Crne Gore Aleksandar Bogdanović rekao je da Građanski pokret URA nije uzela vlast samostalno, a neće moći da je formira ni sa Demokratama. On je rekao da DPS sa BS ima šest mandata, DUA ima šest a Forca ima pet. Kako je rekao, ova tri subjekta imaju 17 mandata i mogu da formiraju vlast.

Bogdanović je izjavio da je DPS “svuda najjača partija” 

- Naš rejting je stabilan - kazao je Bogdanović, dodajući da je DPS spreman da razgovara sa većinom učesnika današnjih izbora.

- Naši stavovi su poznati - poručio je Bogdanović. 

Potpredsednik Građanskog pokreta URA Filip Adžić rekao je da DPS nema čemu da se raduje u Ulcinju, jer su osvojili svega šest mandata i ne mogu da se nadati vlasti. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina