U ŠOPING MOŽE I BEZ KODA: Od danas kovid-potvrda obavezna za verske objekte, pozorišta, bioskope, teretane i igraonice

I. D. S.

01. 12. 2021. u 07:39

SHODNO najnovijim merama za suzbijanje zaraze virusa korona, osim za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svim kulturnim i sportskim događajima, od danas je i za ulazak u verske objekte, dečije igraonice, teretane, bioskope, pozorišta, koncertne hale uslov da je osoba vakcinisana, preležala virus korona u poslednjih šest meseci ili poseduje negativan test.

У ШОПИНГ МОЖЕ И БЕЗ КОДА: Од данас ковид-потврда обавезна за верске објекте, позоришта, биоскопе, теретане и играонице

Foto Tanjug

Iako se najavljivalo da bi isti uslov mogao da bude postavljen i za javne ustanove, ta mera je zasada odložena. Eventualna odluka o tome doneće se nakon konsultacija resora zdravstva sa Ministarstvom pravde, kako bi se utvrdila ustavnost takve mere. Ipak, u tržnim i poslovnim centrima, gde bi se, posebno u pretprazničnim danima, očekivale veće gužve, kontrole na ulazu neće biti narednih 15 dana.

Ugostitelji poručuju da se osećaju diskriminisanim, te da je nejasno zašto je kovid-potvrda neophodna za odlazak u restoran ili kafić, ako nije potrebna za lokalne samouprave, javne ustanove i Vladu Crne Gore.

- U Crnoj Gori je ispod 60 odsto vakcinisanih ljudi, pa je malo problematično kad dođe gost u lokal, a vi morate da mu kontrolišete kovid-propusnicu i onome koji je nema kažete da mora da napusti objekat - kaže predsednik Udruženja ugostitelja Budve, Aleksandar Jovanović.

Ipak, u tom udruženju, s obzirom na pad broja obolelih, pripremaju se za proslavu Nove godine, te se nadaju da će ona ipak biti omogućena na otvorenom, u kontrolisanim uslovima.

Ilustracija V. N.

U skladu sa ranijim odlukama, zabranjeno je organizovanje koncerata za Novu godine, rad diskoteka i noćnih klubova, ali i organizovanje privatnih proslava kao što su svadbe i rođendani, te prisustvo i zadržavanje više od pedeset punoletnih osoba zajedno na otvorenom javnom mestu, dok na sahranama može prisustvati najviše 10 osoba, ali bez primanja saučešća. Rad dečijih igraonica dozvoljen je do 22 časa, a ugostiteljskih objekata do ponoći.

Istovremeno, dozvoljava se rad muzičkim izvođačima i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i spolja, s tim da svi prisutni - gosti, zaposleni i muzičari moraju imati kovid- potvrdu.

MOGUĆ DUŽI RAD ZA PRAZNIKE

ZA dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra, kao i tokom 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći. Uz posedovanje kovid-potvrde u ugostiteljskim objektima, dozvoljava se i da za stolom budu više od četiri osobe pod uslovom da su obezbeđena četiri metra kvadratna na ukupnoj površini po osobi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)