BEOGRAĐANI ĆE PUTOVATI REČNIM LINIJAMA: Usvojena odluka o javnom prevozu putnika

Tanjug

01. 04. 2021. u 13:38

ODBORNICI Skupštine grada Beograda usvojili su danas Odluku o javnom linijskom prevozu putnika, a najavljen je i postupak javno-privatnog partnerstva za uvođenje rečnog prevoza kao podsistema gradskog linijskog saobraćaja.

БЕОГРАЂАНИ ЋЕ ПУТОВАТИ РЕЧНИМ ЛИНИЈАМА: Усвојена одлука о јавном превозу путника

Foto: Novosti

Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević kazao je da je postojala potreba da se postojeći nedostaci isprave i da se uključe i prepoznaju podsistemi linijskog javnog prevoza, poput rečnog prevoza i žičara i da se oni kasnije bliže urede posebnim aktima.

On je istakao da se radi o zajedničkom predlogu Sekretarijata za javni prevoz i Sekretarijata za privredu.

"- S obzirom na to da Grad Beograd nema dovoljno budžetskih sredstava za izgradnju ili nabavku plovnih sredstava, angažovanje stručnog osoblja za upravljanje brodovima, izgradnju i uređenje pristana, ukazuje se potreba za uvođenje određenog javno-privatnog partnerstva - kazao je Vasiljević.

Dodao je da bi rečni prevoz svakako rasteretio druge vidove javnog prevoza, a njime bi se smanjilo i zagađenje grada, povećala turistička atraktivnost Beograda i poboljšala turistička ponuda.

Vasiljević je ukazao da se danas donetom odlukom postiže bolji sklad sa Zakonom o komunalnim delatnostima, Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kao i drugim zakonima koji regulišu tu materiju.

Vasiljević je rekao da je, takođe, predviđena promena u delu koji se tiče izdavanja legitimacija za prevoz za posebne manifestacije koje organizuje Grad Beograd ili grad pokrovitelj.

- Tom izmenom definiše se i izdavanje besplatnih karata za roditelje čija su deca obolela od teških bolesti i slično. Predviđeno je i da se standardi za označavanje stajališta i vozila urede posebnim aktom, s obzirom na to da imamo oznake na stajalištima koje trenutno nisu uređene do kraja -  naveo je Vasiljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati