VESIĆ NAJAVIO: Radovi na Savskom trgu biće završeni 25. januara

Tanjug

02. 01. 2021. u 11:24

RADOVI na Savskom trgu se ubrzano odvijaju, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i najavio da će 25. januara trg biti završen i predat građanima na upotrebu, zajedno sa spomenikom Stefanu Nemanji.

ВЕСИЋ НАЈАВИО: Радови на Савском тргу биће завршени 25. јануара

Zoran Jovanović

-Ovde će danas biti više od 150 radnika, ali veći deo njih nećemo videti s obzirom na to da rade u kanalizaciono crpnoj stanici, ispod površine zemlje, gde montiraju opremu - rekao je Vesić novinarima nakon obilaska radova.

Naveo je da se oko spomenika Stefanu Nemanji trenutno vrši betoniranje kako bi tu počelo postavljanje kamenih kocki starih više od sto godina koje su, podsetio je, pronađene prilikom radova na uređenju prostora na uglu Balkanske ulice sa Ulicom Gavrila Principa.

Naveo je da je površina Savskog trga 20.000 metara kvadratnih, a da su, osim toga, površine za saobraćaj 12.000 kvadrata, te da se na trgu nalazi spomenik Stefanu Nemanji, visok 23 metra.

Vesić je rekao da je pre samo dve godine to bio najružniji deo grada - sa taksi stanicom, autobuskom okretnicom, posečenim drvećem...i istakao da će sada građani dobiti uređen trg.

Dodao je da je veoma srećan i ponosan što se Beograd razvija, navodeći da se to vidi po Savskom trgu.

-Ako postoji mesto sa koga se vidi koliko se Beograd promenio poslednjih osam godina i kakva metropola postaje, to je Savski trg. U blizini se nalazi Beograd na vodi, naš najveći projekat, i ovo govori o tome da kroz nove projekte uređujemo grad i čuvamo svoju istoriju - rekao je Vesić.

Podsetio je da su na trgu zasađena nova stabla kojih će, kako je precizirao, biti ukupno 250.

Fasada na zgradi nekadašnje železničke stanice je obnovljena, a Vesić najavljuje da će biti rekonstruisana i unutrašnjost te zgrade koja će postati Muzej istorije Srbije.

Dodao je da će biti obnovljena i fasada na zgradi "Pošte" u Savskoj ulici kojoj će biti vraćen predratni izgled, da će se uređivati i fasade drugih zgrada oko Savskog trga, te da će se raditi i rekonstrukcija Karađorđeve ulice, od trga do Brankovog mosta.

Zahvalio je radnicima koji i tokom novogodišnjih praznika rade kako bi za 23 dana bio otvoren, ističe, najveći i novi centralni trg u Beogradu.

-Beograd je već dovoljno veliki grad da može da ima nekoliko centralnih trgova, a ovaj će sasvim sigurno biti najposećeniji. Već vidite koliko građana staje da slika spomenik Stefanu Nemanji, a kada budu mogli da priđu i uđu u postament, odnosno razbijeni vizantijski šlem koji je jedna vrsta muzeja na otvorenom, spomenik će postati atrakcija - dodao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Sandra

02.01.2021. 16:08

Trg se gradi kao Skadar na Bojani. Interesuje nas kada će se tramvajske šine postaviti za Savsku ulicu i kada će tramvaj iz Nemanjine krenuti ka Savskoj i Čukarici.