POSKUPLJUJE VODA U BEOGRADU: Od 1. januara ćete plaćati ovaj iznos

S. Vidačković

04. 12. 2020. u 13:51

IZ beogradskih česama od 1. januara teći će skuplja voda, a stanovnici glavnog grada plaćaće uvećane račune "Infostana" od februara.

ПОСКУПЉУЈЕ ВОДА У БЕОГРАДУ: Од 1. јануара ћете плаћати овај износ

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Kako je saopšteno iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", cena za isporučenu vodu i odvođenje otpadnih voda za sve kategorije potrošača, biće povećana za pet odsto od prvog dana 2021. godine.

Kako objašnjavaju u nadležnom komunalnom preduzeću, ovo poskupljenje, za koje je dobijena saglasnost Grada, predstavlja "minimalno povećanje cene posle više od četiri godine".

Tako će cena kubnog metra isporučene dragocene tečnosti za kategorije "domaćinstva" i "sportsko-rekreativni centri - bazeni" iznositi 59,46 dinara, odnosno 24,04 dinara za odvođenje otpadnih voda. Za stavku "ostali potrošači" cena vode biće 98,40 dinara, a za kanalizaciju 52,95 dinara.

Foto N. Fifić

Tekst potpisa

- Na osnovu dosadašnje prosečne potrošnje četvoročlanog domaćinstva u Beogradu, to znači da će mesečni račun biti uvećan za oko 55 (voda), odnosno za 80 dinara (voda i kanalizacija) - navode iz "Beogradskog vodovoda".

I "ČISTOĆA" KORIGOVALA CENOVNIK

PRE skoro dva meseca, i JKP "Gradska čistoća" povećalo je cene svojih usluga, pa će za domaćinstva, usluga sakupljanja, odvoženja i odlaganja komunalnog otpada košta 6,60 dinara po kvadratu sa PDV, umesto dosadašnjih 5,64 dinara. Cena po kvadratu za odnošenje smeća iz domaćinstava viša je za oko dinar, dok za ostale potrošače, poskupljenje iznosi 2,6 dinara.

Poslednji put, cenovnik JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" izmenjen je u avgustu 2016. Od tada, do kraja ove godine, cena tekuće vode iznosi 56,63 dinara po kubnom metru za domaćinstva, kao i 22, 89 po kubiku za odvođenje otpadnih voda. Početkom prošle godine, gradonačelniku Zoranu Radojičiću stigao je zahtev od ovog komunalnog preduzeća u kom se tražilo povećanje cene dragocene tečnosti za 11 odsto, te bi poskupljenje, da je tada usvojeno, iznosilo oko 150 dinara. Prvi čovek prestonice nije potpisao taj dokument.

Međutim, u septembru prošle godine u komunalni cenovnik uvrštena je i fiksna nadoknada za "pogonsku spremnost sistema", pa je Beograđanima račun "Infostana" već više od godinu dana uvećan za 130,68 dinara, koliko iznosi ova usluga. Nadležni su tada objasnili da je ova mesečna naknada namenjena za održavanje i ispiranje distributivnog sistema vodovodne mreže, a potrošači su dužni da plaćaju ovu stavku, bez obzira na količinu utrošene vode.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)