NOVI "KROJ" ZA OBOD ČUKARICE: Na ranom javnom uvidu elaborat za razvoj Velike Moštanice i Pećana

A. Z. K.

31. 07. 2023. u 19:57

NA ranom javnom uvidu trenutno se nalazi elaborat za rani javni uvid, kojim su obuhvaćena naselja Velika Moštanica i Pećani.

НОВИ КРОЈ ЗА  ОБОД ЧУКАРИЦЕ: На раном јавном увиду елаборат за развој  Велике Моштанице и Пећана

Dokumentacija

Kako se navodi u dokumentaciji, ovim planom obuhvaćeno je oko 757 hektara, a cilj je da se ustanove pravila uređenja i građenja. Urbanizacija ovog dela Čukarice podrazumeva gradnju nove škole, predškolske i zdravstvene ustanove, izgradnju pijace.

Jedan deo plana obuhvata područje od 645 hektara u Velikoj Moštanici i oko 112 hektara u Pećanima. U ovom delu Beograda ima mnogo aktivnih klizišta, pa je ovo jedan od problema koji bi mogao da utiče na urbanizaciju dva čukarička naselja. Kuće koje su tamo igrađene pretežno su smeštene uz glavne saobraćajnice, a na mestima gde su klizišta zastupljene su zelene povrišine.

Žalbe se podnose do 7. avgusta

ELABORAT za rani javni uvid biće pred građanima do 7. avgusta u zgradi Gradske uprave. Beograđani mogu da pregledaju dokument svakog radnog dana od 9.00 do 18.00. Zainteresovani građani mogu dostaviti svoje mišljenje i zamerke u pisanoj formi Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove do 7. avgusta.

- Prirodna ograničenja uticala su na nisku gustinu stanovanja, parcelacija je nepravilna i ima dosta objekata koji su spontatno izgrađeni u naseljima - navodi se u dokumentaciji. - Trenutno stanje i izgled naselja datira iz vremena kada su ovde građene vikendice. Prema poslednjem popisu u ovim naseljima živi 4.100 stanovnika. Trenutno je najviše porodičnih kuća. U okolini naselja su Sremački rt, Gorica i Lipovica i ove šume su važan element zelene infrastrukture. Brojne su zelene površine koje treba očuvati.

U Velikoj Moštanici, sa postojećih 3.506 stanovnika, broj bi mogao da naraste na 8.336, pa bi bilo neophodno obezbediti predškolsku ustanovu u kojoj bi moglo da se smesti 613 dece.

U Pećanima bi moglo da živi 1.416 žitelja, a u tom slučaju bi bila oko 104 predškolca. Planirana je izgradnja dve predškolske ustanove u Velikoj Moštanici i jedne u Pećanima. Postojeći depadans u OŠ "Branko Radičević" bio bi rekonstruisan. Nova osmoletka bila bi izgrađena u Pećanima i ona bi pozitivno uticala na razvoj ovog područja. U Velikoj Moštanici bi takođe bila izgrađena jedna osmoletka i proširena postojeća. Osim obrazovnih ustanova, potencijalno povećanje broja stanovnika bi stvorilo potrebu i da se izgradi zdravstvena stanice u oba naselja. Osim ovih ustanova, bio bi izgrađen i dom kulutre, nova pijaca i bilo bi prošireno groblje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije