VATROGASCIMA 10 MILIONA: Šta menja odluka gradskih odbornika o finansiranju dobrovoljnih društava?

A. Z. KLISURIĆ

10. 02. 2022. u 07:31

U BEOGRADU je registrovano 49 dobrovoljnih vatrogasnih društava, ali je od ovog broja samo deset operativno aktivno.

ВАТРОГАСЦИМА 10 МИЛИОНА: Шта мења одлука градских одборника о финансирању добровољних друштава?

Foto P. MiloševićFoto

Međutim, profesionalci bi mogli da očekuju da im se pridruži još dobrovoljaca, jer je na prethodnoj sednici Skupštine grada usvojena Odluka o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata od javnog interesa u oblasti dobrovoljnog vatrogastva. Grad je spreman da za potrebe ovog projekta iz svog budžeta izdvoji 10 miliona dinara.

U gradskoj upravi navode da je ovaj projekat značajan jer će se poboljšati operativnost, mobilnost i obučenost pripadnika ovih društava. Udruženja u sklopu kojih su okupljeni dobrovoljni vatrogasci funkcionišu kao jedinice civilne zaštite, a na taj način jačaju potencijal zaštite građana.

- Grad Beograd je prepoznao manjkavost sistema u prethodnom periodu i realizovao niz aktivnosti u cilju unapređenja dobrovoljnog vatrogastva i celokupne civilne zaštite - rekli su za "Novosti" u Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima.

- U planu je da se za potrebe ovog projekta iz budžeta izdvoji 10.000.000 dinara. Jačanjem ovog potencijala, Beograd je spreman da smanji rizik od katastrofa i da adekvatno upravlja tokom vanrednih situacija usled elementarnih nepogoda. Važno je i to što će pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iako nisu imali prethodna iskustva i stečena znanja prolaziti kroz obaveznu stručnu obuku o tako zadovoljiti javni interes, ali i unaprediti stanje u ovoj oblasti.

Udruženja funkcionišu kao jedinice civilne zaštite, Foto P. MiloševićFoto

Kako su nam rekli u ovom Sekretarijatu, tokom prethodnih godina oni su finansirali rad ovih društava. Osim toga, kupovali su i opremu koju su dobrovoljci dobijali na korišćenje.

U narednom periodu tekst konkursa biće objavljen na zvaničnoj stranici grada Beograda. Zainteresovana udruženja u dokumentu konkursa dobiće sve neophodne informacije kako da podnesu prijavu. O tome ko će dobiti sredstva, odlučivaće tročlana komisija.

VEK I PO "MATICE" U ZEMUNU

DOBROVOLjNO vatrogasno društvo "Matica" najstarije je u Srbiji, postoje već 151 godinu.

Tokom požara ulaze u vatru kao profesionalci. U njihovim redovima trenutno su 22 aktivna člana. Osim njih ima još dobrovoljaca koji ne idu na teren, ali pomažu društvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024