KROŠNJE PREKRILE SPOMENIKE: Žitelji Žarkova strahuju da bi drveće i široko rastinje mogli da obore obeležja na lokalnom groblju

A. V. V.

28. 10. 2021. u 06:47

VELIKE krošnje drveća i široko rastinje unutar Žarkovačkog groblja, koje prekriva mnogobrojne spomenike, izazvalo je negodovanje žitelja ovog naselja. Oni strahuju da bi korenje moglo da ugrozi stabilnost mermernih obeležja. S druge strane, iz uprave najstarijeg večnog konačišta na Čukarici kažu da su sva sporna stabla, na koje su se u prethodnom periodu žalile porodice pokojnika, uklonjena posle prijava.

КРОШЊЕ ПРЕКРИЛЕ СПОМЕНИКЕ: Житељи Жаркова страхују да би дрвеће и широко растиње могли да оборе обележја на локалном гробљу

Spomenici na Žarkovačkom groblju / Foto. M. Anđela

Reporteri "Novosti" obišli su groblje u Žarkovu i uverili se da ima zapuštenih mesta. Rastinje i krošnje prekrivaju pojedine spomenike, a zatekli smo i nekoliko oborenih starih spomenika. Kako su nam se požalili žitelji ovog naselja kojima su najmiliji sahranjeni upravo na ovom konačištu, boje se da bi spomenici mogli da padnu zbog korenja drveća koje je posađeno pored njih.

- Pored mesta gde su sahranjeni moji baba i deda stoji veliko drvo od kojeg je spomenik počeo da se krivi - priča nam sugrađanka Dragana J. - Smatram da bi nadležni mogli malo više da se posvete održavanju čitavog groblja, jer od drveća i korova ne vidimo spomenike. Zašto onda plaćam održavanje 1.342 dinara godišnje za dva mesta?

Sa druge strane, upravnik Žarkovačkog groblja Rade Jović, za "Novosti" kaže da uprava trenutno nema nijednu prijavu korisnika kada je reč o drveću.

- Prethodnih godina dobijali smo žalbe građana zbog drveća koje prekriva spomenika, ali smo sva stabla, po prijavi, posekli - objašnjava Jović za naš list. - U donjem delu groblja smo ranije uklonili nekoliko stabala takođe posle žalbi korisnika. Trenutno nemamo novih zahteva za uklanjanje drveća.

NA METI KRADLjIVACA

PRE nekoliko godina Žarkovačko groblje bilo je na meti kradljivaca sekundarnih sirovina. Lopovi su sa spomenika tada skidali mesingana i bronzana slova, odlivke fotografija, ručke od betonskih poklopaca i vaze, pa čak i vrata i prozor sa kapele.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!