NAKON URUŠAVANJA ZGRADE NA VRAČARU OGLASILO SE TUŽILAŠTVO: Protiv odgovornih biće podneta krivična prijava, jama nije propisno obezbeđena

N.B.

16. 07. 2021. u 21:35

PRVO osnovno javno tužilaštvo u Beogradu oglasilo se povodom današnjeg urušavanja zgrade u Vidovdanskoj na Vračaru.

НАКОН УРУШАВАЊА ЗГРАДЕ НА ВРАЧАРУ ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Против одговорних биће поднета кривична пријава, јама није прописно обезбеђена

Foto: D.Milovanović

- U vezi događaja od 16.7.2021. godine kada se na Vračaru urušio deo zgrade u Vidovdanskoj ulici Građevinska inspekcija i policija su izvršili uviđaj i po nalogu Prvog osnovnog tužilaštva saslušali odgovorna lica izvođača radova na gradilištu, kao i investitore objekta koja su fizička lica - navodi se.

- Iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnovana sumnja da je izvršeno krivično delo Teško delo protiv opšte bezbednosti iz Čl. 288 KZ-a. Takođe, nakon uviđaja i izjava i pregleda dokumentacije, proizilazi da temeljna jama nije bila propisno i dovoljno obezbeđena, odnosno da je ista bila obezbeđena suprotno propisima i projektu koji je odobren, usled čega je najverovatnije došlo do pucanja šipova i obrušavanja. Nadležna inspekcija je po hitnom postupku naložila sanaciju temeljne jame kako bi se obezbedilo gradilište i sprecilo dalje urušavanje - dodaje se u saopštenju.

- Protiv odgovornih lica biće podneta krivična prijava u redovnom postupku jer ne postoje razlozi za određivanje pritvora. Naime, svi učinioci su državljani Srbije i imaju uredno prebivalište, zatim svi dokazi su obezbeđeni, a upravo izvođac radova mora sanirati temeljnu jamu po hitnom postupku i to što pre zbog najave kiše i pljuskova u narednom periodu. Pored toga što gradilište mora brzo da se obezbedi i sanira da ne bude još težih posledica, potrebno je odmah pregovarati oko naknade štete sa oštećenima - navode iz Tužilaštva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024