TURSKA fabrika "Tibet moda", čiji je otvaranje u Ćupriji pre tri godine najavljeno kao oživljavanje posustale privrede grada na Moravi, prekinula je proizvodnju, a na sajtu Agencije za privredne registre je objavljeno da se nalazi u – likvidaciji.


Odluka je doneta polovinom septembra, likvidacioni upravnik Siniša Milutinović iz Niša je pozvao poverioce da prijave potraživanja u roku od 120 dana, ali "Novosti" nisu uspele da u neposrednom kontaktu saznaju o čemu se, zapravo, radi.

A, to da nešto nije u redu je postalo jasno odmah posle početne euforije, kada je zaposleno 250 radnika različitih profila. Jer, lane nije zaposleno najavljenih 600 ljudi, a izostalo je ovogodišnjih planiranih 1.000 radnika. Proleće je proteklo u uzaludnoj potrazi za šivačima, peglerima, kontrolorima... a oglas je bio otvoren i za radnike bez kvalifikacije, koji bi se obučili u saradnji sa NSZ.

PROČITAJTE JOŠ: Tabaković: Strane direktne investicije dostigle dve milijarde

Nažalost, "Tibet moda" je u Pomoravlju već bila na listi poslodavaca koje treba izbegavati, a tadašnji generalni menadžer Aleksandra Todorović je radnu snagu tražila i po susednom Paraćinu.

Inače, vlasnik "Tibet mode" je turska firma "ČM Gižom moda", a direktorski tandem - Burak Galip Akurt i Melih Sangul - je pre četiri godine sa čelnikom Ćuprije Ninoslavom Erićem potpisao ugovor o zakupu hale i upravne zgrade štamparije "Mladost" u stečaju, čiju je imovinu kupila lokalna samouprava. Vrednost investicije je iznosila 1,1 milion evra, a Turci su odbili subvencije države i Opštine, uz tvrdnju kako nameravaju da ulože sopstveni kapital...


OBMANA?

IAKO je u oglasima za zapošljavanje nuđena prosečna plata nešto veća od 33.000 dinara, uz jednosmenski rad, besplatan prevoz i slobodan vikend, od radnika su stizale anonimne žalbe na uslove rada i bezobzirno ponašanje šefova.