Uz pomoć Kineza pravićemo industrijski eksploziv za Srbiju i svet

Lj. TRIFUNOVIĆ

06. 08. 2019. u 16:00

Уз помоћ Кинеза правићемо индустријски експлозив за Србију и свет

Plac bivše JNA se prostire na sedam hektara Foto Lj. Trifunović

U Boljevcu, sa beogradskom firmom "Rudeks", Kinezi otvaraju fabriku. Uveliko opremaju podzemne hangare nekadašnjeg vojnog kompleksa

NAJVEĆA kineska kompanija iz oblasti proizvodnje eksplozivnih materijala, u strateškom partnerstvu sa beogradskom firmom "Rudeks", otvoriće na prostoru nekadašnjeg vojnog kompleksa u okolini Boljevca - koji je služio za skladištenje municije - najmoderniju fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva.

- Ime kineske kompanije koja gradi najmoderniju fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva je u ovom trenutku poslovna tajna, baš kao i vrednost investicije - ističe predsednik opštine u Boljevcu dr Nebojša Marjanović. - Poznato je, međutim, da ta kineska kompanija ima fabrike širom sveta u kojima radno angažuje više stotina hiljada radnika!


PROČITAJTE JOŠ - Stranci hoće sigurne uslove za ulaganje

Inače, nekadašnji vojni kompleks u okolini Boljevca se prostire na oko sedam hektara i u svom sastavu ima podzemne hangare za skladištenje municije. Trenutno su, saznajemo, pri kraju potpuno infrastrukturno opremanje i procedura za prijem radnika, a svečano otvaranje fabrike se - po rečima dr Marjanovića - očekuje vrlo brzo.

Inače, najveći potrošač industrijskog eksploziva u Srbiji je nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen "Bor" koji je - od decembra prošle godine, sa udelom od 63 odsto - u većinskom vlasništvu kineske kompanije "ZiJin".

Na površinskim kopovima i podzemnim rudnicima bakra u Boru i Majdanpeku, iz sastava kineske kompanije "ZiJin Čoper Bor", godišnje se potroši više od 250 tona industrijskog eksploziva. Uz to, Bor i Boljevac su susedni gradovi, na udaljenosti od samo 35 kilometara, što znatno utiče na cenu transporta materijala neophodnog za rad u rudnicima. Konkretno, najviše se koristi za masovna miniranja na površinskim kopovima, obrušavanje slojeva rude u podzemnim ležištima i istražna bušenja.

Dr Nebojša Marjanović

Primera radi, samo je na površinskom kopu "Veliki Krivelj", iz sastava rudnika bakra "Bor", lane potrošeno čak 169 tona industrijskog eksploziva.

Pored rudarstva, industrijski eksploziv se najviše troši i pri izgradnji puteva. A, poznato je da upravo kineske kompanije grade najviše saobraćajnica u Srbiji...Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)