U MALOJ galeriji Narodnog muzeja u Požarevcu priređena je izložba preslica "Tragovi prošlosti", autora Vladimira Vučinića (36), diplomiranog etnologa-antropologa iz Beograda. Izloženi eksponati deo su privatnih kolekcija, čiji su ih vlasnici ustupili autoru radi izložbe. - Ovde su prikazane preslice iz zapadne i istočne Srbije, iz Makedonije i Crne Gore. Zahvalan sam njihovim vlasnicima što su mi omogućili da ih prikažem na ovoj izložbi - rekao je Vučinić.

Pročitajte još: Balkanska: Stari zanati biće u gradskim lokalima

Kako je na otvaranju istakla etnolog Danica Đokić, reč je o višeznačnim predmetima naše kulture, u tehnološkom, društvenom i religijskom smislu.

- Preslice su se formirale kroz najmanje dva milenijuma. Iz praistorijskog perioda nisu se očuvale, jer su pravljene od drveta, ali ih kasnije možemo pratiti kroz antiku i srednji vek, kada su prikazivane na freskama - rekla je Đokićeva.

Pročitajte još: Somborac uči Arape saračkom zanatu

Preslice su se najčešće poklanjale, i to uvek iz ljubavi. Poklanjali su ih očevi ćerkama, brat sestri, momak devojci, a bile su i deo svadbenog rituala, kada su ih nevestama darivali deveri. U pojedinim delovima istočne Srbije bio je običaj da majka poklanja preslicu ćerki nedelju dana nakon udaje. Neke od izloženih preslica ne predstavljaju samo predmet za izradu odevenih i kućnih predmeta od vune, već su i prava umetnička dela. Na njima su predstavljeni raznoliki motivi, od cveća i životinja, preko pejzaža, do vojnika i državnih oznaka.


Foto D. Novković / Vladimir Vučinić, autor izložbe

METALNE ČETKE

OSIM preslica raznih oblika i šara, na izložbi su prikazane i metalne četke za vunovlačanje, vretena za namotavanje vunenih niti, kao i savremena preslica - motovilo ili kolovrat. Na nekim preslicama ima i malih ogledala, najčešće na onima koje su momci darivali devojkama.