Somborac uči Arape saračkom zanatu

J. B.

utorak, 11. 12. 2018. u 08:14

Сомборац учи Арапе сарачком занату

Nikola Đuran u svojoj saračkoj radnji

Nikola Đuran otputovao na festival u Ujedinjene Arapske Emirate. Pokazivaće ručno krojenje i šivenje kože, obradu, lepljenje, duborez...

POZNATI sarač Nikola Đuran (48) iz Sombora, na predlog Ministarstva kulture i Etnografskog muzeja iz Beograda, od početka decembra, predstavlja Srbiju na Festivalu kulturnog nasleđa "Šeik Zajed", koji organizuje Fondacija "Kalifa bin Zajed al Nahjan". Festival se deveti put održava između Abu Dabija i Dubaija, a trajaće do 27. januara.

PROČITAJTE JOŠ - Vojvođanske priče: Bez papuča nema ni štafira

Ovaj festival predstavlja jednu od najposećenijih kulturnih manifestacija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Imajući u vidu dobre odnose između Srbije i UAE, Fondacija "Kalifa bin Zajed al Nahjan", koja je i jedan od značajnijih donatora emiratske pomoći našoj zemlji, pozvala je predstavnike starih tradicionalnih zanata iz Srbije.

- Moja obaveza kao učesnika festivala jeste da dva meseca, koliko traje festival, prikazujem postupak izrade proizvoda saračkog zanata - ručno krojenje kože, ručno šivenje, obradu, lepljenje, duborez i pletenje - kazao nam je Đuran uoči odlaska na ovu manifestaciju.

On se nada da će na najbolji način predstavljati sarački zanat, a istovremeno i Srbiju i grad Sombor, koji mu je, kako je rekao, dao nesebičnu podršku za odlazak na manifestaciju.

Inače, Nikola je zanat nasledio od oca Jovana, koji je otišao u penziju krajem 1988. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije