Zapad odvlači majstore

Zdravko GRUMIĆ

29. 10. 2018. u 16:28

Koliko je grad Novi Sad pogođen nedostatkom zanatskih struka. Naši moleri ili keramičari u Nemačkoj dnevno zarade triput više nego ovde

Запад одвлачи мајсторе

Radnici na gradilištu u Novom Sadu - Foto D. Dozet

POSLOVA u domaćem građevinarstvu sve je više, a istovremeno je sve uočljiviji nedostatak zidara, tesara, armirača i drugih građevinaca koji poslednjih godina u velikom broju odlaze u inostranstvo radi znatno većih zarada, stvarajući tako određeni "vakuum" na domaćem tržištu.

U Srbiji danas nedostaje oko 30.000 građevinskih radnika. Taj deficit majstora različitih profila, po rečima Josipa Modića, predsednika sindikata građevinarstva Vojvodine i Novog Sada, i te kako se oseća i u Novom Sadu, uprkos podatku da u tom sektoru u gradu trenutno radi oko 11.000 ljudi.

Pročitajte još: Mašine čekaju majstore

- U gradu sad ima dosta posla u građevinarstvu, potražnja za radnicima je povećana, pa taj kadrovski deficit donekle popunjavaju majstori sa juga Srbije. Ključni problem je to što neki u građevini rade u takozvanoj crnoj ili sivoj zoni, pa su nelojalna konkurencija onima koji rade legalno, jer daju nešto veće zarade, pošto ne plaćaju doprinose.

Dodatna nevolja je, dodaje Modić, to što dobri, iskusni majstori sve više u poslednje vreme odlaze u Nemačku, Austriju, Mađarsku i druge zemlje, gde su zarade i do tri puta veće nego kod nas.

Nestašicu zanatlija osećaju i građani kojima su potrebni majstori, kako za izgradnju, tako i za određene popravke u kući.

NEMAČKA ZA molerske radove, majstor kod nas dobije od 20 do 30 evra dnevno, dok je u Nemačkoj za iste poslove ta zarada dva i po do tri puta veća. - Malo su i kod nas u poslednje vreme skočile dnevnice, ali to ni izdaleka nije kao napolju - dodaje Popović.

- Sve je teže pronaći slobodnog vodoinstalatera, keramičara, molera, zidara, limara, jer su mnogi već u Minhenu, Frankfurtu, Beču ili Budimpešti, a oni koji su ostali, pretrpani su poslovima i prinuđeni da mnoge i otkazuju - ističe, za "Novosti", Ranko Popović, vlasnik SZR "Popović", koja je donedavno imala osmoricu zaposlenih molera, a sad rade svega njih trojica.

Pročitajte još: Majstori na ceni

I on je saglasan sa Modićem da je neophodno pre svega da država efikasnije i brže suzbija rad na crno, što će stvoriti uslove da se zarade u toj oblasti značajnije povećavaju, kako bi se koliko-toliko približile onima na Zapadu.

Uz to, dodaje sindikalac Modić, trebalo bi nastaviti razvoj dualnog obrazovanja, kako bi se mladi u većem broju opredeljivali za građevinske struke, gde bi odmah nakon škole dobili i posao koji može lepo da se radi, ali i zaradi.


SAVET PROTIV SIVE EKONOMIJE

GRADONAČELNIKU Milošu Vučeviću je predloženo da u Novom Sadu bude formiran savet za borbu protiv sive ekonomije u građevinarstvu.

- To telo bi činili predstavnici sindikata, zaposlenih, poslodavaca i grada, odnosno države. Gradonačelnik je prihvatio tu inicijativu i očekujemo podršku - ističe Modić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Mico Ristic

29.10.2018. 18:27

Neznam zasto se konstatno porede nase zarade sa zaradama u evropi,30eura dnevnica kod nas a 90eura na zapadu. Pa gospodo novinari i moje kolege gradjevinci, u zapadnoj evropi treba izdvojiti 300 000e za stan od 55m2, i to napominjem za srednjeg kvaliteta i klase, a kod nas je to slozice te se mnogo jeftinije. Tako da kod nas sa 30e mogu zivjeti mnogo bolje nego u toj stalno pominjanjoj europi sa 90e.

Mr.

29.10.2018. 19:49

mico ristic@ delimicno si u pravu,hrana je skoro ista.,gorivo jeftinije nego u srbiji a stanovi su 200 000 takvog a ne kao sto kazes. i ne bih se bas slozio al nek bude da majstor zaradi 90e na zapadu. za 22 radna dana on ima 1980? druga stvar je sto ima placeni odmor i jos bitnije ako ostane bez posla ima od cega da zivi vise nego solidno,tj . daleko od prezivljavanja!!!! znaci ima sigurnost!!!!

h

29.10.2018. 20:09

Uci skolu da ne bih bio gradjevinac. U Cad kazu : "You finished school or you are concrete finisher". Pametnom dosta.