NATPIS "potreban radnik" u poslednje vreme lepi se na izloge sve više lokala u Novom Sadu. Veliki grad nudi i više prilika za zapošljavanje mladih ljudi koji su rešili da barem deo letnjih meseci provedu radeći, kako bi uštedeli pare za letovanje, kupovinu udžbenika, ili prijavu ispita.

- Tokom leta poslodavci najčešće traže ispomoć u šanku i kuhinji, zato što iskusni konobari i kuvari odlaze na primorje. Poslodavcima ponestaju i prodavci sladoleda, popunjivači rafova, promoterke i istovarivači - objašnjava za "Novosti" Valentina Krstić Budimirović, direktorka Omladinske zadruge "Pravi pobednik", koja postoji četiri godine i trenutno ima 700 članova.

Zarada zavisi od toga da li se radi svaki dan, koliko traje radno vreme i od težine posla. Ona može da iznosi od 150 dinara po satu za deljenje promotivnog materijala i popunjavanje rafova u prodavnicama, do 300 dinara po satu za fizičke poslove, kao što su utovar i istovar robe i selidbe.

Na pitanje koji posao studenti najviše traže, naša sagovornica kaže da je to pre svega onaj koji je dobro plaćen. Mladi ljudi, naime, nisu probirljivi, ali uvek ima izuzetaka koji ne žele da rade za malu dnevnicu.

PROČITAJTE JOŠ - Nacionalna služba za zapošljavanje organizuje obuke za rad u IT sektoru

Za letnje poslove se najviše zanimaju srednjoškolci. Poslodavci, ipak, uglavnom traže punoletne osobe, mada im zakon dozvoljaava da zapošljavaju starije od 16 godina.

Miloš Kovačević iz Novog Sada, koji je upravo upisao Medicinski fakultet u Novom Sadu, traži posao prvi put, kako bi zaradio za more. U šali kaže da se nada poslu koji će mu doneti što više para za - što kraće vreme.

Njegova sestra Aleksandra, studentkinja druge godine Medicinskog fakulteta, već ima iskustva sa letnjim poslovima. Radila je kao promoterka. Radi povremeno, a ne ceo mesec u kontinuitetu, jer uporedo priprema ispite za septembar.

U Zadruzi nam na kraju kažu da se veoma retko dešava da neki poslodavac omladincu po isteku honorarnog angažmana ponudi i stalno zaposlenje.


ZARADE NE KASNE

U OMLADINSKOJ zadruzi kažu da strogo vode računa da isplata bude na vreme. Poslodavci ponekad kasne sa platom, pa u tom slučaju zadruga naknade plaća iz svog džepa.