Olimpijada, pa u penziju

J. JEVREMOVIĆ

03. 01. 2010. u 20:59

Олимпијада, па у пензију
 Najbolja srpska skijašica Jelena Lolović najavljuje povlačenje sa staze po završetku ove sezone. Kruna na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru

 KOLIKO mnogo planinskih lepotica Srbija ima, a toliko malo uspeha u zimskim sportovima. „Grudvanje“ s materijalnim neprilikama dovelo je i srpsko skijanje na tanak led posle raspada Jugoslavije, a tokom poslednje decenije samo je jedno ime uspelo da ostane na nogama u svim mećavama. Glavom i bradom, kacigom i skijama - Jelena Lolović.
Ponosna na tragove koje je ostavila u svetskom i evropskom kupu, a opet svesna da oni svakako nisu neizbrisivi, naša najbolja skijašica ove sezone verovatno se poslednji put spušta niz najveće staze najprestižnijih takmičenja. Prošla je mnogo kapija od prvih koraka na Jahorini do nedavnog 14. mesta u Aspenu, i čini se da je njena karijera došla do samog kraja.
- Ovo će, najverovatnije, biti moja završna sezona. Zato sam silno motivisana da ostvarim što značajnije rezultate i časno se oprostim od ovog sporta - najavila je povlačenje Lolovićeva. - Zadovoljna sam trenutnom slalomskom formom, a volela bih da me krene i u veleslalomu. Cela sezona je podređena Olimpijskim igrama u Vankuveru, gde se nadam da ću odvozati onako kako znam i da ću vrhunac karijere doživeti kad bude najvažnije.
Dobre vožnje ove sezone obećavaju mnogo bolji plasman nego na ZOI u Torinu 2006.
- Želim da se plasiram u finale Svetskog kupa što je više puta moguće. Nije lako, jer imam veliki startni broj, ali 14. mesto u Aspenu dokaz je da mogu da spojim dve dobre vožnje kad svedem greške na minimum i koncentrišem se samo na skijanje - uspela je Jelena da savlada zahtevnu stazu od koje je odustala čak i Linzi Von. - Većina devojaka se nije dobro snašla na ledu, ali meni takav teren odgovara. Uslovi su bili isti i za prvi i za poslednji startni broj. Volim teške i strme staze, poput Aspena, Kranjske gore, Zeldena...
Za nekoga skromni, ali za nas dosta značajni rezultati skijašice s Pala održavaju puls srpskom skijanju i motivišu mlađe generacije.
- Uslovi rada su se poboljšali, tako da nijedna devojka neće morati da se suočava s problemima koje sam ja imala. Sa mnom trenira Nevena Ignjatović, koja je mnogo napredovala, na treninzima je odlična i na dobrom je putu da sruši moje rekorde. Pratim redovno uspehe naših sportista i sanjam da jednog dana na balkon Skupštine izađe neki skijaš ili skijašica. Sam rezultat ne može da donese toliko radosti koliko činjenica da su te ljudi prepoznali i da poštuju to što si uradio.
Iako je po struci profesorka engleskog, Jelena bi volela da podučava i skijanju.
- Imam više varijanti čime bih mogla da se bavim po završetku karijere, ali mislim da će moja budućnost biti „vezana“ za Jahorinu. Tamo sam rođena, tamo sam naučila da skijam i ta planina mi je odredila sudbinu kao sportisti. Volim Kopaonik, a nadam se da će Mokra gora i Stara planina postati vrhunski ski-centri i da ću imati priliku da uživam na skijama tamo - zaključila je Jelena Lolović.

LIČNA KARTA
Ime i prezime: Jelena Lolović
Rođena: 14. jula 1981. u Sarajevu
Discipline: slalom i veleslalom
Najveći uspesi: jedina srpska skijašica koja je uzela bodove u Svetskom kupu u alpskom skijanju. Najbolji plasman u Svetskom kupu je 14, a u evropskom treće mesto. Tri nastupa na Zimskim olimpijskim igrama.

BIVŠA “JUGA“ UVEK NA OKUPU
LOLOVIĆEVA kaže da nema mnogo druženja u skijaškom karavanu, ali da se najviše sprijateljila s predstavnicama iz zemalja bivše Jugoslavije.
- Na treninzima uglavnom ćaskam sa Slovenkama Tinom Maze i Anom Drev, koje su sjajne skijašice i divne osobe, zatim sa Hrvaticama, Slovenkom Zuzulovom... Sa Mojcom Rataj, koja je nekada skijala za Bosnu, i dalje sam u sjajnim odnosima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije