Napadali nas i u Hrvatskoj i u Srbiji, mada nikad nismo dali povoda: Bajaga neće nikog da proziva

Milan Ćunković

10. 11. 2019. u 15:02

Нападали нас и у Хрватској и у Србији, мада никад нисмо дали повода: Бајага неће никог да прозива

Foto Nebojša Babić

Momčilo Bajagić govori za "Novosti" o koncertima u Centru "Sava", zlatnom periodu karijere, dešavanjima u poslednje vreme: Mislim da mi ne smetamo nikom, ali, prosto, namesti se takvo vreme

SPOJ rokenrola i simfo zvuka decenijama je donosio sjajne albume i koncerte, i u svetu i kod nas, a koliko dobro to može da zvuči, uverićemo se, bez sumnje, i na koncertima Bajage i "Instruktora" sa horom i simfonijskim orkestrom pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića 5., 6. i 8. decembra u beogradskom Centru "Sava". Muzičari se uveliko na Tašmajdanu, gde imaju prostoriju za probe, spremaju za grandiozne koncerte.

- Razmišljali smo dugo da pravimo nešto ovakvo, ali nikad nismo bili ozbiljni u tome - iskreno će, za "Novosti", Momčilo Bajagić. - Uvek je bilo toliko posla da nismo mogli da stignemo. Ove godine, u maju, Vojkan Borisavljević nam je predložio da uradimo 12 pesama sa niškim orkestrom "Impresija" za "Evergrin festival". To je ispalo baš dobro, pa je naš menadžer Gane Pecikoza došao na ideju da, za 35 godina postojanja benda, to malo svečanije priredimo publici koja voli da sedi, jer smo prošle godine u "Štark areni" imali klasičan, rokerski koncert. Na bini će biti više od 80 muzičara - gudači, duvači, hor... Spremamo nešto dostojno proslave 35 godina rada.


PROČITAJTE JOŠ: Napad na slavnog muzičara: Bajagi stavili metu na čelo

I repertoar će, shodno tipu koncerta, biti specifičan.

- Ima pesama koje ne možemo da sviramo bez orkestra, poput "Buđenja ranog proleća", i onih koje dobro zvuče uz taj fazon. Sviramo najveće hitove, ali i biramo neke pesme koje nismo tako često izvodili. Ne sećam se kad smo, recimo, poslednji put svirali "Ružu vetrova". Kad je izašla kompilacija (nazvana upravo po toj pesmi, prim. M.Ć.),radili smo koncert u Beogradskoj filharmoniji, pa ćemo nešto slično i sada da napravimo, samo sa mnogo više muzičara.

Bend je, pred ove nastupe, snimio niz fotografija u odelima. A nekada je kružila urbana legenda da se Bajaga oženio u kožnoj jakni.

- To nije tačno, ali nisam bio ni u odelu - uz osmeh veli Momčilo. - Ovo sad je malo zbog toga što radimo s ljudima koji će biti slično obučeni.

Upitan da li je očekivao da će biti zakazana čak tri koncerta, kaže:

- Nismo se ničemu specijalno nadali, reklamirali smo jedan po jedan. Za treći koncert ostalo je manje od 1.000 ulaznica, možda bude i četvrti.


Grupa se vraća u Centar "Sava" posle tačno 10 godina, kad su takođe održana tri koncerta, povodom obeležavanja četvrt veka rada. Bend tokom karijere nije robovao godišnjicama. Stariji fanovi će se prisetiti koncerata iz tadašnjeg "Doma sindikata" 1994, kada se slavila decenija postojanja.

- Napravili smo tada, po mom mišljenju, veliku grešku, mada je koncert bio dobar. Hteli smo da sviramo sve pesme sa svih albuma, hronološki, ali je to bilo predugo i za nas i za publiku. Koncerti u Centru "Sava" trajaće, otprilike, dva i po sata, to je normalna dužina.

Aktuelan je Bajagin duet sa Vukašinom Markovićem i njegovom grupom "Ajri Ef Em", pesma "Ulice Beograda".

- To je predložio Gane, jer zna Vukašina odranije, ja ga nisam poznavao. Otišli smo producent Saša Habić i ja do njega. Vukašin je uradio muziku, ja tekst. Oni su bend novije generacije, odlični su muzičari. Može da se desi da još nešto snimimo zajedno.

A kad je toj mlađoj generaciji pripadao Bajaga, i kad je napustio "Riblju čorbu" i okupio "Instruktore", u samo četiri godine, od 1984. do 1988., na četiri albuma, od "Pozitivne geografije" do "Prodavnice tajni", snimio je toliko velikih, značajnih pesama, toliko hitova, da to, iz današnje perspektive, izgleda gotovo nestvarno.

- Takav period pojačane kreativnosti kad se desi, radim koliko god mogu da napravim što više, jer to ne traje večito. Ova jesen je bila, takođe, plodonosna. Pored tri pesme za film Duška Kovačevića i dueta sa Vukašinom, napisao sam jedan tekst za grupu "Biber", a radio sam i prevod sa ruskog na srpski i još neku muziku za novi film Miloša Bikovića. Od septembra do sada sam napravio sedam, osam pesama.

U poslednje vreme dešavaju se, nažalost, i stvari koje nisu prijatne - zabrana nastupa na "Danima piva" u Karlovcu, kad je uz bend stao Mile Kekin sa "Hladnim pivom", pa spekulacije vezano za još neke koncerte u Hrvatskoj, zatim aktuelna polemika oko istupa akademika Dušana Teodorovića na "Tviteru"...

- Mislim da mi ne smetamo nikom, ali, prosto, namesti se takvo vreme. To sa Miletom je ispalo pozitivno jer smo na kraju uradili duet, i oni su nas podržali. Nama je u Hrvatskoj otkazan samo taj jedan koncert. Mediji vole loše vesti, one su za njih bolje od dobrih. Pre dve godine smo svirali u Splitu na "Sustipanskim večerima". Tri dana su najavljivali da će "Torcida" da napravi haos, na kraju ništa nije bilo od toga. Koncert je bio fantastičan, ali to niko nije napisao, a ovo da će biti nešto što nije bilo - to su svi pisali. Postoji i ona poslovica "Dobar glas se daleko čuje, a loš još dalje". Svaki put je to bilo bez povoda sa naše strane. Ja nisam nikad nikog prozivao u novinama, a mene često prozivaju.


PROČITAJTE JOŠ: POPULARNI MUZIČARI O MEDIJIMA: Danas je loša vest dobra

Od izdanja "U sali lom" prošlo je godinu i po.

- Novi autorski album neće biti sigurno u narednih godinu, dve. Može da se desi da uradimo još neki živi album, poput duplog iz Pule. Postoji i ideja da, u dogledno vreme, sa "Instruktorima" snimim pesme koje sam pisao za druge izvođače.


BEČ PA DUBROVNIK

NASTUPI na turnejama nekada su se nizali tako da je ruta hotel-prevoz-dvorana bila svakodnevica, a sada, na dan velikog koncerta...

- Probudiš se i onda se malo doteraš, odeš tamo gde sviraš... Onda bude tonska proba, ručak, možda mali odmor pred koncert... Ovoga puta smo Centar "Sava" uzeli i 4. decembra, za generalnu probu. Ne prodaju se karte, ali ćemo sve da postavimo već tad, da bi za prvi koncert bilo sve spremno.

Pre Beograda, Bajaga i "Instruktori" će održati dva koncerta u standardnoj postavi u Beču 23. novembra i sedam dana kasnije u Dubrovniku.


NATAŠA TASIĆ U "BUĐENjU RANOG PROLEĆA"

ČUVEN je svojevremeno bio duet Bajage i Jadranke Jovanović u "Buđenju ranog proleća", a u Centru "Sava" ženski sopran sada će biti Nataša Tasić, solistkinja Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

- Nastupili smo zajedno na koncertu za Dan Evrope u "Kombank dvorani", i to se pokazalo kao uspešno - zadovoljno će za naš list Bajaga.


"BABE" GA ODUŠEVILE

ZAMOLjEN da izdvoji neki koncert kolega koji mu je, u poslednje vreme, ostavio utisak, Bajaga je bez dileme istakao svoju "desnu ruku" u "Instruktorima" Žiku Milenkovića i njegov bend.

- "Babe" su bile odlične u "Kombank dvorani" - kratko će Momčilo.


PESME U FILMU "NIJE LOŠE BITI ČOVEK"

BAJAGA je minulih meseci bio mnogo angažovan i oko muzike za film Dušana Kovačevića "Nije loše biti čovek".

- U sredu je pala poslednja klapa. Radio sam veći deo muzike. Tu su tri nove pesme - jednu izvodi Lena Kovačević, jednu Gordan Kičić, a jedna je njihov duet. Taj deo sam obavio, a sad mi predstoji deo baš oko filmske muzike. Kad se sve izmontira, onda se ta muzika radi na sliku. Ima u filmu i nekoliko numera koje nisu moje.

Upravo zbog proslave završetka snimanja, Bajaga je, iako veliki zvezdaš, dugo i član Skupštine kluba, propustio u sredu meč crveno-belih i Totenhema u Ligi šampiona (0:4).

- Baš u vreme utakmice snimalo se još nekoliko scena. Kad vidim rezultat, nije mi žao - uz (kiseo) osmeh će Bajaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije