ПОПУЛАРНИ МУЗИЧАРИ О МЕДИЈИМА: Данас је лоша вест - добра

М. Ћунковић

05. 10. 2019. у 00:43

ПОПУЛАРНИ МУЗИЧАРИ О МЕДИЈИМА: Данас је лоша вест - добра

Фото А. Станковић

Ево шта кажу Гиле ("Електрични оргазам"), Бајага и Јован Матић ("Дел арно бенд")

ПОПУЛАРНИ музичари Момчило Бајагић Бајага, Срђан Гојковић Гиле ("Електрични оргазам") и Јован Матић ("Дел арно бенд"), на панелу "Балканрока" у београдском "Полету", организованом прексиноћ у склопу "Индирект конференције", дотакли су се многих занимљивих тема везаних за своје вишедеценијске каријере.

Током спонтане, једночасовне приче, разговарало се, између осталог, о односу са медијима и интервјуима које су дали већ много пута. Матићева позиција је, у том погледу, најинтересантнија јер се и сам бави новинарством.

- Није проблем да је то део посла и да треба да изађемо у сусрет сваком захтеву за изјаву, али, волимо да наиђемо на некога ко макар минимално познаје оно што смо радили - искрен је фронтмен ДАБ. - Увек ме изненади када наиђем на новинара који добро познаје своју материју, па се интервју претвори у разговор.

Надовезао се Гојковић:

- Мени је најгоре када ми приђе новинар 15 секунди после силаска са бине. Савет за све њих - немојте да прилазите музичарима који су тек завршили концерт. Дајте им једно 15 минута. Када си на сцени, то је посебно стање. Треба ти мало времена да се и психички и физички "спустиш". Фасцинира ме како новинари још нису открили тај феномен.

Прочитајте још - КОНЦЕРТ БАЈАГЕ И "ИНСТРУКТОРА" У САВА ЦЕНТРУ: Раскошне верзије вечних хитова

Гиле каже да је после 39 година каријере стекао вештину да разговара са било ким.

- Када имам сусрет са новинарима за које закључим да нису уопште упућени у материју, кренем да одговарам на питања за која ја мислим да су битна, а уопште ми нису постављена - открива Гојковић. - Ретко се деси да се сретнеш са представником медија који заиста познаје твоју каријеру, то се деси можда у 20 одсто случајева. Тада ми је задовољство да одговарам на паметна, маштовито постављена питања.

Бајага каже да је са припадницима "седме силе", током каријере дуге више од 40 година, имао и позитивна и негативна искуства.

- Не дајем никад изјаве и интервјуе телефоном јер не знам с ким причам. Ја кажем вама да сам новинар листа тог и тог, ви дате изјаву и испаднете глупи у друштву, јер можда то уопште није новинар, мада се често деси да јесте.

Фото А. Станковић

Бајагића нервира то што је, како каже, правило у таблоидном новинарству да је лоша вест у ствари добра.

Прочитајте још - "Електрични оргазам" представио бокс-сет (ФОТО)

- Само лоша прође и сви знају за њу. Имали смо пре две године концерт у Сплиту, на неком баш добром месту, изнад мора. Било је 4.000 људи, колико може да стане. Неко је написао "Торцида најавила да ће да направи фрку", и то буде објављено у новинама. На крају, не деси се ништа од поменутог. Међутим, нико не напише да је концерт био добар, већ да је постојала могућност да буду нереди и, као, то је вест. Чини ми се да би им најдраже било да се десила фрка, повређени... То би им била најбоља вест, али то нисмо ми измислили. Увек је било да се боље чује лош глас него добар.

Бајагић истиче да му је драго да прича са новинаром код ког се види ентузијазам.

- Лепо ми је када приметим да му то није само "отаљавање шљаке". Битно је да је добро припремљен, пристојан и да схвата када је тренутак да ти постави неко питање.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Сајко

05.10.2019. 08:00

Штета што нема више људи у Србији као што је Момчило.