DARKO TANASKOVIĆ O SEDNICI SB UN: Gervala izrekla gluposti, a lažna država pravi veliku grešku

Novosti online

14. 04. 2021. u 15:57

POSTALO je otužno komentarisati govore predstavnika tzv. Kosova na sednicama Saveta bezbednosti, međutim, ovo poslednje izlaganje "ministarke spoljnih poslova" Donike Gervale je zanimljivo što je vlada u Prištini tek formirana i što se uvek sa posebnom pažnjom osluškuje ono što će reći neko ko je tek preuzeo određenu funkciju, pogotovo na tako delikatnom mestu, kaže bivši ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

ДАРКО ТАНАСКОВИЋ О СЕДНИЦИ СБ УН: Гервала изрекла глупости, а лажна држава прави велику грешку

Foto D. Dozet

- Ova gospođa je čak i zasenila svoje prethodnice, pogotovu Vljoru Čitaku koja je bila poznata po svojim veoma militantnim i grubim izjavama na sednicama SB. Gervala je ostala u toj istoj matrici, a čak je i prevazišla nekim veoma kontraproduktivnim, a mogao bih čak reći i glupim delovima svog izlaganja. Ono što je privuklo najveću pažnju jeste njena kratka tvrdnja o starosti kosovskog kulturnog nasleđa. Moram da kažem da je to takva glupost koju uopšte ne bi trebalo ni  komentarisati da nije izrečena na sednici SB - ocenio je Tanasković.

On ističe i da Gervalina izjava ne samo da je kontraproduktivna, već predstavlja i nju i politiku koju ona zastupa u jednom diletantskom i krajnje nekonstruktivnom aspektu.

- Njena izjava ne predstavlja nikakvu opasnost, ali ono što jeste opasno je to što se veoma dugo vodi kampanja uništavanja i zanemarivanja kulturnog nasleđa kroz svojatanje i albanizovanje srpskog kulturnog nasleđa kroz slične pseudoistorijske tvrdnje. Nije toliko važno čija je to kultura u kulturno- istorijskom, civilizacijskom i nacionalnom smislu, već im je važno da dokažu da je to kultura (tzv) države Kosovo na teritoriji (tzv.) države Kosovo, i da bi svi stanovnici (tzv.) Kosova trebalo da se osećaju pripadnicima te kulture. To je naravno, neprihvatljivo, jer se time kultura na neki način etatizuje, čime se implicira da je (tzv.) Kosovo država - napomenuo je Tanasković.

On smatra i da je u Gervalinom izlaganju zanimljivije to što je najveći deo svog govora posvetila Srbiji, odnosno optuživanju Srbije za sva zla koja su zadesila prostor bivše Jugoslavije, uključujući i Kosovo i Metohiju krajem devedesetih.

- Iako to nije ništa novo, iz tog izlaganja se vidi nešto što je trebalo da bude perfidno, a u stvari je veoma prozirno. U jednom pasusu, Gervala pominje navodnu agresiju Srbije na susede - od Bosne do Crne Gora, gde Srbiju opisuje kao tempiranu bombu. Upravo taj pasus iz Gervalinog izlaganja predstavlja jednu inovaciju u odnosu na neka ranija izlaganja (tzv.) Kosova u SB. Ovde je sasvim jasno da se sa namerom uključuju i Bosna i Crna Gora, što je krajnje simptomatično, i to je očigledno povezano sa očekivanjima da će ova antisrpska retorika ponovi davati rezultate, u čemu mislim da greše - rekao je Tanasković.

Prema njegovim rečima, Gervala se služi pukom statistikom i logikom "šta bi bilo kad bi bilo“, govoreći o nekakvim zločinima Srbije i to čak ilustruje na neprikladan način za SB UN, a zna da niko ne spori činjenicu da je na Kosovu i Metohiji stradao veliki broj ljudi svih nacionalnosti.

- Zapravo treba opet postaviti pitanje gde su danas Srbi u Prištini, Peći, Prizrenu... Pošto je Gervala sama rekla da ne govori o zločinima iz davne prošlosti, već o nečemu što je deo žive istorije i sećanja ljudi. E, pa ako je tako, i mi govorimo o činjenici da su predstavnici naroda koji je navodno počinio genocid počišćeni sa najvećeg dela teritorije Kosova (i Metohije) - kazao je Tanasković.

Zaključio je i da, iako je očigledno da Gervala koja pripada novoj vlasti na čelu sa Samoopredeljnjem, Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani samo nastavlja neki raniji diskurs prištinskih političara u nastupima pred međunarodnom zajednicom, Tanasković napominje da je sada ta retorika zaoštrena, ogoljena i dovedena do krajnjnjih konsekvenci, zbog čega će biti veoma teško voditi bilo kakav konstruktivan razgovor, i to ne samo sa Srbijom, već i sa nekima od onih koji podržavaju nezavisnost tzv. Kosova.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREDSEDNIK VUČIĆ NA POLIGONU PEŠTER: U toku velika vojna vežba Vihor 2024 (VIDEO)