IZVEŠTAJ EK: Srbija ”izbalansirano” izmedu postignutog i napretka

Tanjug

06. 10. 2020. u 13:00

SRBIJA je ograničenim napretkom u oblasti pravosuđa i osnovnih prava, određenim napretkom u oblasti pravde, slobode i bezbednosti, ali i pozitivnim korakom nastavka dijaloga sa Prištinom postigla ”ukupni balans” kada je reč o pristupnim pregovorima sa EU, zakljcuje Evropska komisija u Izveštaju o napretku Srbije, u koji je Tanjug imao uvid.

ИЗВЕШТАЈ ЕК: Србија ”избалансирано” измеду постигнутог и напретка

Doto: Depozit

Evropska komisija konstatuje da je Vlada Srbije ”održala evropske integracije kao svoj strateški cilj”, a pozitivne ocene dala je po svim ekonomskim kriterijumima.

Iako se ocenjuje da ”neke od izjava visokih zvavicnika na pocetku pandemije COVID19 nisu bile u skladu sa strateškim opredeljenjem zemlje”, Komisija zakljucuje da iz Srbije stižu ”najnoviji pozitivniji signali ka EU”.

Srpske vlasti se pozivaju da daju veći naglasak na objektivnu komunikaciju o EU kao "glavnom politickom i ekonomskom partneru”.

Kad je rec o politickim kriterijumima, Evropska komisija ocenjuje da je Srbija postigla određeni nivo pripreme kada je u pitanju pravosudni sistem i borba protiv korupcije i kriminala, ali i da je u tim oblastima u poslednjih godinu dana postignut ”ograniceni napredak”.

Konstatuje se da je usvojena Medijska strategija, ali i da njena primena” još nije pocela” i da nema napretka kada je u pitanju porpavljanje atmosfere u oblasti slobode izražavanja.

”Slucajevi zastrašivanja, pretnji i nasilja nad novinarima su i dalje razlog za zabrinutost”, navodi se u izveštaju Komisije.

Komisija konstatuje da je Srbija ”umereno pripremljena” u oblasti janve uprave, ali da napretka nema kada je rec o amanjenju velikog broja visokih vršilaca dužnosti.

Vlasti u Srbiji se pozivaju i da otklone ”dugotrajne izborne nedostatke” kroz transparentan i inkluzivan dijalog sa politickim strankama i drugim relevantnim zainteresovanim stranama uoci sledecih izbora.

Zgrada Vlade Srbije

Konsatuje se da su na prethodnim parlamentarnim i lokalnim izborima ”poštovane osnovne slobode” , ali da je izbor biračima bio ogranicen zbog ”velike prednosti vladajuće stranke i promocije njene politike u većini glavnih medijia”.

Srbija je od Evrospke komisije opet dobila pozitivne ocene kada su u pitanju ekonomski kriterijumi.

Utvrđen je umereni napredak i dobar nivo pripreme u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije u zemlji.

”Pritisak na cene i dalje je bio prigušen, a inflaciona ocekivanja obuzdana. Smanjivanjem budžetskog deficita i održavanjem obazrivog fiskalnog stava, Srbija je znacajno poboljšana održivost duga. Ucinak na tržištu rada je poboljšan, sa najnižim stope nezaposlenosti u poslednjoj deceniji, medutim, tome je doprinela i velika emigracija”, navodi e u tekstu izvešataja.

Srbija je postigla i određeni napredak i umereno je spremna da se izbori sa pritiskom konkurencije i tržišne snage unutar EU.

”Struktura privrede se dalje poboljšavala i ekonomska integracija sa EU i dalje je visoka”, ocenjuje Komisije. Dodaje se da se investicije i dalje povecavaju ali da obrazovanje i obuka ne ispunjavaju u potpunosti potrebe tržišta rada.

Po pitanju regionalne saradnje, Srbija je, prema oceni Komisije, u celini ostala posvecena bilateralnim odnosima sa drugim zemljama iz susedstva.

Kao pozitivno, ocenjuje se i nastavak pregovora sa Prištinom.

”Srbija treba da uloži dalje znacajne napore i doprineti postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma sa Kosovom. Takav sporazum je hitan i presudan kako bi Kosovo i Srbija mogle da napreduju u postizanju svojih ciljeva na putu ka EU”, navodi se u izvešatju.

Što se tiče sposobnosti da preuzme obaveze članstva, Srbija je pojačala rad da uskladi zakonodavstvo sa pravnom tekovinom EU u poglavljima o ekonomskom i unutrašnjem tržištu.

Konstatuje se da je zemlja ”nastavila da razvija intenzivne odnose i strateška partnerstva sa nizom zemalja zemlje širom sveta, ukljucujuci Rusiju, Kinu i SAD” i naglašava da je Srbija uskladila 60 odsto stavova sa zajednickom Spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Posebne pohvale Srbija je dobila kada je reč o upravljanju migracionim tokovima, uz ocenu da aktivno, konstruktivno i efikasno sarađuje sa EU i susedima u regionu u oblasti upravljanja granicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju