"ZLATNI GLAS" PREDSEDNIKA GIK-A: U Šapcu se nastavlja maratonski izborni proces

A.DELIĆ

16. 09. 2020. u 17:36

NIKO još sa sigirnošću ne može da tvrdi kada će Šabac dobiti novu skupštinsku većinu jer je GIK, na višečasovnoj sednici zaključenoj u utorak u noćnim satima, još jednom doneo rešenje o poništavanju izbora na 20 od 27 biračkih mesta.

ЗЛАТНИ ГЛАС ПРЕДСЕДНИКА ГИК-А: У Шапцу се наставља маратонски изборни процес

Foto: A. Delić

Najnovije odugovlačenje sa izborima u gradu na Savi komentarisao je samo kandidat za gradonačelnika SNS dr Aleksandar Pajić, ističući da su sve žalbe liste Nebojše Zelenoviće neosnovane, a rad GIK-a politizovan.

- Za Nebojšu Zelenovića najveća je neregularnost činjenica da je SNS dobila više od 30.000 glasova, dok je on dobio još manje nego što je to bilo 21. juna - rekao je Pajić, izrazivši nadu da će Upravni sud Srbije, konačno staviti tačku na odugovlačenje izbornog procesa.

- Posle toga očekujemo formiranje gradske vlasti, jer je neophodno da što pre počnemo da radimo i ispunimo sve što smo obećali.

Inače, Gradska izborna komisija je u utorak zasedana gotovo punih 5 časova, a rezultat glasanja na deset bilarilšta bio je 10:10, dok su na devet birališta naprednjaci preglasani sa 9:11. Kako "Novosti" saznaju, sa SNS je glasalo troje predstavnika Zapadne Srbije, a (ne)očekivano i članica koja zastupa interese Ruske stranke.

Međutim, odmah na početku sednice, ispostavilo se da je GIK naprasno "saznao" kako je članica Ruske stranke, istovremeno i kandidat za odbornika na listi te stranke, što je još jedan u nizu skandala, koji od početka izbornog procesa potresaju rad ovog tela. Kako smo čuli, na predlog predsednika Budimira Pavlovića i člana GIK Valentine Lovrin Jevtić iz Zajedno za Srbiju, njen glas je jednostavno - otpao.

Zbog i dalje nerešene poziciju na 10 birališta, GIK je pribegao Zakonu o opštem upravnom postupku i Zakonu o lokalnim izborima, a u takvim situacijama, eksluzivno - kao "zlatni glas" - presuđuje predsednik GIK. Kako smo čuli od dobro obaveštenih sagovornika, ZZS više gotovo uopšte ne može da iskontiroliše izbirnu komisiju jer je sa SNS ruku dizao povremeno i član iz Evropske zelene partije.

ODŠTETNI ZAHTEV

Članica GIK-a koja zastupa interese Ruske stranke u tom telu, a koja je u utorak uveče bila sprečena da glasa na sednici, kako saznajemo, najavila je da će podneti odštetni zahtev protiv osnivača. Iako je na listi Ruske stranke ona je, tvde naši sagovornici, sve vreme učestvovala u radu GIK-a, a kada je rešila da glasa za predloge predstavnika SNS, naprasno je isključena iz postupka odlučivanja. Navodno, GIK nije imao saznanja da je ista osoba kandidat za odbornika!

IZBORNI MARATON

Šabački SNS uputio je poziv manjinskim strankama za razgovore o budućoj koaliciji. Da podsetimo, cenzus su prešle Ruska stranka, Metla, Prilika i Evropska zelena stranka. Već sada, sa pokretom Zapadna Srbija, SNS ima 43 od 69 odbornika u lokalnom patrlamentu. Izborni proces u Šapcu, zbog niza prigovora i žalbi koje su dolazile od Nebojše Zečenovića, pa potom zbog vanredne situacije koju je uveo kada je prvi put trebalo ponoviti glasanje, traje već 13 nedelja i ne vidi mu se kraj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati