ĐURIĆ PRVI PIK ZA ŠEFA DIPLOMATIJE: Imena ministra biće poznada do kraja meseca

D. M.

14. 09. 2020. u 12:00

SASTAV buduće vlade Srbije trebalo bi da bude poznat do kraja meseca, a jedan od najozbiljnijih kandidata za budućeg šefa diplomatije trenutno je Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, saznaju "Novosti".

ЂУРИЋ ПРВИ ПИК ЗА ШЕФА ДИПЛОМАТИЈЕ: Имена министра биће познада до краја месеца

Foto Tanjug

Mnogi njegovo prisustvo u delegaciji, koju je na razgovorima u Vašingtonu i Briselu predvodio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, vide kao znak da se na Đurića ozbiljno računa kao na naslednika Ivice Dačića, na mestu ministra spoljnih poslova.

Ovo je jedan od detalja iz mozaika buduće izvršne vlasti koji se uveliko sklapa, ali su izmene u pojedinim personalnim rešenjima moguće bukvalno pred samo polaganje zakletve.

Zasada je sigurno da će SNS, kao ubedljivi pobednik na junskim izborima, zadržati najjače pozicije u Nemanjinoj, a ko će sesti u preostale ministarske fotelje, zavisiće od toga da li će se Vučić odlučiti na savez sa jednom političkom partijom, ili će se ići na neku vrstu koncentracione vlade.

ZUKORLIĆ TRAŽI FOTELjU

LIDER i poslanik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić izjavio je da bi njegova stranka bila deo vladajuće koalicije, ali i da se ministarsko mesto u tom slučaju podrazumeva.

I dalje nije definitivno jasno da li će saradnju nastaviti naprednjaci i socijalisti, hoće li možda SPAS Aleksandra Šapića zameniti Dačićeve kadrove, ili će se ići na formiranje vlade u koju će biti pozvani svi.

Uskoro Čeka se formiranje vlade, Foto Tanjug

Prema našim informacijama, u početku je figurirala opcija da SNS samo sa jednom strankom pravi vladu, ali sada rastu izgledi da to ipak bude široka koalicija sa SPS i SPAS, koja bi bila oročena na godinu i po dana, i od koje se očekuje široki konsenzus kada je reč o razrešenju kosovskog čvora, nastavka reformi i velikih ekonomskih izazova koji nam slede posle pandemije korona.

Kako će izgledati vladajuća većina, znaće se već prilikom izbora šefa parlamenta, što se očekuje možda već ove nedelje. Pre toga trebalo bi da budu održane sednice Predsedništva i Glavni odbor naprednjaka. Ubedljivo najviše šansi da stane na čelo buduće Vlade ima Ana Brnabić. Prema trenutnom rasporedu karata, u ministarskom timu ostali bi i Siniša Mali, Zorana Mihajlović i Branislav Nedimović. Aktuelni ministar odbrane Aleksandar Vulin, ukoliko ne ostane na čelu ovog resora, najverovatnije će i dalje biti vezan za sektor bezbednosti. I Jadranka Joksimović, verovatno će nastaviti da vodi evropske integracije Srbije, a novo lice mogao bi biti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je "viđen" za ministra pravde. Ukoliko SPS uđe u vlast, u Vladi bi najverovatnije bilo mesta za Dačića i Aleksandra Antića. Na mestu direktora "Srbijagasa", najverovatnije bi ostao Dušan Bajatović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!