PREDSEDNIK VUČIĆ: Čitav svet je skočio na mene kada sam govorio o demarkaciji Srba i Albanaca

Novosti online

23. 07. 2020. u 21:47 >> 21:44

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Читав свет је скочио на мене када сам говорио о демаркацији Срба и Албанаца

Tanjug

KADA sam govorio o demarkaciji Srba i Albanaca, mislim sam da je to bio veoma racionalan pristup, međutim čitav svet je skočio na mene, jer nisu razumeli koliko je hrabrosti potrebno da se tako nešto izgovori, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je to rekao u intervjuu za portal "Pavlović tudej" sa sedištem u Vašingtonu komentarišući nedavnu izjavu Džona Boltona da je postojala ideja o podeli Kosova i dodao da je tražio tu jednu stvar jer previše Srba pati.

"Podsetiću vas da sam tada rekao da će od Srbije uvek biti traženi ustupci u zamenu za ništa. Tada je čitav svet skočio na mene. Ljudi nisu razumeli koliko je hrabrosti potrebno da se kaže tako nešto. Danas razumem zašto su to radili. Želeli su da Srbija dobije ništa, zauvek", rekao je Vučić.

On je dodao da je kazao da Balkan pripada Balkancima i da treba da puste dve strane da razgovaraju, međutim niko nije želeo da pusti dve strane da razgovaraju i postignu dogovor.

Upitan zašto prethodna američka administracija i zapadne zemlje ne smatraju da Srbija treba da dobije nešto zauzvrat, Vučić je istakao da su nemački interesi uvek bili važniji Nemačkoj, engleski Engleskoj, a američki Americi.

"Svakom lideru interesi njegove zemlje su važniji nego interesi Srba ili Albanaca. I kada sam predložio Albancima da se dogovorimo, da sednemo, da će svi prihvatiti ono oko čega se dogovorimo, usledili su najžešći napadi iz celog sveta", rekao je Vučić.

Kako je rekao, odjednom je postao diktator i autokrata i to samo zato što se, kako je naveo, usudio da pokuša da promeni obrazac donošenja odluka o onim pitanjima u vezi kojih su "držali Srbiju čvrsto na uzici".

"Ovaj obrazac je sličan lutkarskom pozorištu malih naroda kojim se upravlja već decenijama, pri čemu svi moraju da im laskaju. Razbijanje tog obrasca bila je moja jedina greška", ocenio je Vučić.

Ipak, istakao je, ponosan je što je kriv za tu grešku, koja će ostati zabeležena u istoriji, jer je on bio jedini koji se suprotstavio svim "unapred osmišljenim planovima" zapadnih zemalja.

"Ponudio sam nešto što bi moglo da bude kompromisno rešenje, a niko ga nije hteo. I dok danas uopšte ne razgovaramo o tome, voleo bih da vidim kako oni dolaze do rešenja. Čekam da vidim kako oni misle da mogu da dođu do rešenja o odluče šta da predlože Srbiji, a što će Srbija moći da prihvati. Ja do sada to nisam čuo", rekao je Vučić.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

unutrašnji dijalog

24.07.2020. 09:15

@BozaB - Hoćemo objektivno, tema je demarkacija. Prvo je Tači 2017-18 tražio demarkaciju od Srbije (jer je KS pre toga demarkiralo granicu sa C. Gorom): zbog finalizacije Brisel. sporazuma? Nakon togaa se Vučić nadovezao "zahtevom" za razgraničenje, drugi izraz za demarkaciju (neformulisano: kakvo? Pretpostavlja se da se mislilo na integrisanu administr. lijiju u carinsku granicu 2013). Sada Vučić govori o "demarkaciji Srba i Albanaca" bez obrazloženja da li na Kosovu, ili izmedju Srbije i Kosova? Zato razgraničenje (demarkacija) nije uspelo?

Milan

23.07.2020. 22:18

Da, svatko ima svoje interese. To znaci da i Srbi imaju pravo na sopstvene interese. Ukoliko ti interesi nikoga ne ugrozavaju, Srbija se mora boriti svim raspolozivim sredstvima za ostvarenje istih.

star

24.07.2020. 06:15

Da bi se izbegli svi sukobi Srba i albanaca na KiM, jedno od rešenja je bilo i razgraničenje, ali tako nešto se svakako nije dopalo zapadnim silama, jer nisu dozvolili da zaživi.

Mihajilo

24.07.2020. 08:17

Suština je u ovome, svet ne želi dogovor dve strane, ne želi da I jedna i druga strana nešto dobiju. Želi samo priznanje Kosova od strane Srbije. To se, naravno, neće dogoditi. Ko bi to potpisao?

Nn

24.07.2020. 10:42

Vucic se maksimalno bori za KiM, ali cesto nailazi na nerazumevanje medjunarodne zajednice, Jeremic je u nasledstvo ostavio neresiv problem koji je stvorio dok je bio na vlasti.

Bole

24.07.2020. 11:11

Jedino kompromis donosi održivo rešenje za Kosovo i trajan mir. Očigledno da mnogima u svetu to još nije jasno. Ili im postizanje trajne stabilnosti u regionu nije cilj.

Zeljko85

24.07.2020. 11:39

Upravo tako, Balkan pripada Balkancima, oni treba da se dogovore a ne ostali da se mešaju i tu je Vučić najjači, što ne dozvoljava da drugi utičua na njega i na Srbiju.

Dule

24.07.2020. 14:08

Mislim da je svim ajasno da Srbija u ovoj prici samo zeli da sacuva svoju teritoriju, jer KiM to i jeste, a oni sto zele da nas razgranice neka zaborave na to, jer nikada necemo pristati na bilo kakve ucene, a posebno ne na to da neko dobije sve, a Srbija nista.