PORTPAROL EU PETER STANO O DEŠAVANJIMA NA KIM: Rad na formiranju ZSO mora da počne bez odlaganja i preduslova

M.St.

21. 09. 2023. u 16:18

PORTPAROL Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da Evropska unija pomno prati nedavna dešavanja na severu KiM i prikuplja informacije, i naglasio da rad na formiranju Zajednice sprskih opština mora da počne bez ikakvih odlaganja i preduslova.

ПОРТПАРОЛ ЕУ ПЕТЕР СТАНО О ДЕШАВАЊИМА НА КИМ: Рад на формирању ЗСО мора да почне без одлагања и предуслова

Foto: Jutjub printskrin/tvk3

Stano je na konferenciji za novinare, na pitanje Tanjuga kako komentariše nedavno hapšenje trojice Srba na KiM i da li EU planira nešto da uradi tim povodom, rekao da EU pomno prati situaciju i da je u bliskom kontaktu sa partnerima i organima vlasti kako bi u potpunosti razumela razvoj događaja.

"Reagovaćemo u javnosti, ako i kada bude prikladno", porčio je Stano i naglasio da je stav 27 država članica EU o situaciji na severu KiM jasno izražen u saopštenju, koje je objavljeno ranije ove nedelje.

Na pitanje albanskog novinara da li EU smatra da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana u skladu sa ustavom tzv. Kosova, Stano je rekao da je stav EU jasan - da rad na formiranju ZSO mora da počne bez preduslova i odlaganja.

"Svaka strana zna šta treba da rade i šta je stav EU", rekao je Stano i dodao da je pitanje na koji način to treba da bude urađeno nešto o čemu treba da se razgovara u okviru dijaloga, a ne u javnosti ili medijima.

On je dodao da, uopšteno govoreći, EU sarađuje po pitanjima raznih zločina i zločina protiv čovečnosti sa Prištinom i međunarodnom zajednicom i stav EU po tom pitanju nije promenjen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)