NE KROJI VUČIĆ VLADU CRNE GORE NEGO "KRIGERI": Intervju - Milan Knežević

V. KADIĆ

04. 09. 2023. u 15:42

PROCES formiranja vlade mandatara Milojka Spajića u ovom trenutku više podseća na antidramu "Čekajući Godoa" nego na realizaciju izborne volje građana od 11. juna. Spajićeva potreba da istovremeno pregovara sa svima i da svima nudi isto u potpunosti anulira izborne rezultate. Još ako tome dodamo pritisak jednog broja ambasadora, postavlja se pitanje da li su Crnoj Gori ubuduće potrebni izbori, ako se odluke donose van države i isključivo na štetu njenih građana. Zato smatram da Spajić u ovom trenutku ima najveću odgovornost da pregovore vrati na početak, ili da vrati mandat predsedniku države Jakovu Milatoviću kako bi neko drugi pokušao da formira vladu. Ukoliko je i ovo nemoguće, onda po mom mišljenju treba izabrati tehničku vladu koja će organizovati nove izbore.

НЕ КРОЈИ ВУЧИЋ ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ НЕГО КРИГЕРИ: Интервју - Милан Кнежевић

Foto: DF

Ovo u razgovoru za "Novosti" kaže Milan Knežević, predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore", ocenjujući da oni koji su najviše profitirali od 30. avgusta 2020. ovakvim formiranjem vlade čine sve da od tog datuma ostane samo opušak.

Može li doći do novog dogovora kako bi u vladu bili uključeni ZBCG, ali i sve partije pobednice izbora iz 2020?

- Uključiti dominantno u vladu političke subjekte koji su bili i ostali Đukanovićeva elitna garda suštinski bi značilo povratak Mila Đukanovića i nemam dilemu da bi on bio najsrećniji sa ovako formiranom vladom. Suština je jasna i političkom laiku, eliminisanjem koalicije ZBCG iz buduće vlade, više nema ni 30. avgusta, a to je izgleda mnogima cilj - da vrate Crnu Goru u đukanovićevsko doba sveopšte propasti.

Mandatar Spajić je rekao da vam se ne može verovati, da ste odbili pet ponuda, pa onda odjednom jednu prihvatili...

- Da hoću da budem zlonameran, mogao bih da podsetim kako je Spajić ranije saopštavao da nema stan u Beogradu na vodi, da nema srpsko državljanstvo, da ne poznaje kripto-begunca Do Kvona... A onda se ispostavilo da ipak ima stan u Beogradu na vodi, srpsko državljanstvo i da i te kako poznaje Kvona, tako da je njegov doživljaj (ne)verovanja vrlo rastegljiv. Ne bih rekao da je Spajić osoba koja ima monopol na istinu. Zato smo od njega i tražili pisanu ponudu pošto je resore koje je nudio nama, istovremeno nudio i ostalim strankama sa kojima je pregovarao. Tek kad se Spajić prvi put javno oglasio šta nam je nudio, tad smo mi i prihvatili njegovu ponudu, jasno mu poručivši, ukoliko je iskren, da ima dovoljno vremena da sastavi vladu u skladu sa izbornom voljom građana.

Milatović koji je pobedio Đukanovića zahvaljujući i glasačima ZBCG, rekao je da on ne bi pravio vladu kao njegov stranački kolega. Je li ovo uvod u cepanje Pokreta "Evropa sad"?

- PES već duže vreme ne funkcioniše kao jedinstven politički subjekt. Činjenica da Milatović i Spajić mesecima nemaju nikakvu komunikaciju, i da se Milatović protivi Spajićevoj nameri da vrati DPS u vladu preko njegovih dokazanih satelita, dovoljno govori da je cepanje ove stranke u toku. Većina stranka koje sad Spajić želi u svojoj vladi aktivno i javno je podržala Đukanovića. Glasale su i za Zakon o slobodi veroispovesti kojim je bila oduzeta imovina SPC. I sad Spajić sumnja u našu iskrenost, a ne sumnja u iskrenost onih koji su sve vreme bili protiv njega, a koji su čak i srušili vladu u kojoj su on i Milatović bili ministri.

Tokom kampanje je kružila priča da će vladu sastavljati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da se meša u "crnogorske stvari".

- Svakodnevno pominjanje Srbije i Vučića predstavlja klasičan odraz provincijalne iskompleksiranosti i frustracije, način da se pronađe dežurni krivac za sopstvenu nesposobnost i podanički mentalitet. Pritom, niko ne sme da spomene nemačkog ambasadora u Crnoj Gori, izvesnog Feltena. I kao što major Kriger iz "Otpisanih" izdaje naređenja Nedićevim agentima u lovu na Prleta i Tihog, tako i njegova ekselencija izdaje naredbe većini aktera na političkoj sceni, javno saopštavajući da Srbi iz ZBCG ne smeju u vladu zato što ne priznaju tzv. Kosovo i vole Rusiju. I nije problem što im her Felten naređuje, već što ga većina njih i sluša sa poniznošću i euforijom.

U PES ima i odgovornih

Spajić je često izjavljivao da je cilj da se skloni DPS, a u vladu je uveo partije manjina koje su otvoreno bile uz Đukanovića.

- Uveren sam da u PES ima dovoljan broj odgovornih, hrabrih i državotvornih funkcionera i članova koji ne podržavaju Spajićev naum da vrati DPS na vlast. Među njima su pored Jakova Milatovića i poslanice Ćinćurova i Pejovićeva, koje zaslužuju svako poštovanje. Zato se ovih dana s pravom postavlja pitanje da li bi PES dobio ovoliki procenat podrške da je Spajić u izbornoj kampanji javno saopštio da namerava da formira vladu sa dokazanim koalicionim partnerima DPS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (39)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)