SIJARTO PORUČIO: Zemlje Zapadne Evrope nisu iskrene kada govore o proširenju EU

Tanjug

22. 03. 2023. u 22:40

MINISTAR inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da zemlje Zapadne Evrope nisu iskrene kada govore o proširenju EU.

СИЈАРТО ПОРУЧИО: Земље Западне Европе нису искрене када говоре о проширењу ЕУ

FOTO: AP/Tanjug

Sijarto je, u intervjuu za RTRS, naveo da ove zemlje javno uvek kažu da žele da zemlje zapadnog Balkana budu deo EU, ali da postoje članice koje usporavaju napredak pojedinih zemalja na njihovom putu ka EU.

-Kada smo iza zatvorenih vrata, 27 zemalja članica, onda govore vrlo protiv proširenja. Zabrinuti su, dosta je stvari tu veštačko i nisu spremni da idu ka proširenju. Zato mislim da je jako važno razumeti da postoje zemlje koje jako usporavaju proces proširenja. Nikada to neće otvoreno reći, ali ako pogledate njihove radnje, stalno su zabrinuti, ne slažu se sa komisijama. Tako da oni usporavaju proces. Mi urgiramo da oni to ne rade, istakao je šef mađarske diplomatije.

Govoreći o sankcijama EU Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, Sijarto je rekao da su sankcije više štete nanele evropskoj, nego ruskoj ekonomiji.

Sijarto je poručio da politika sankcija nije dobar put i da je pozicija Mađarske o tom pitanju veoma jasna, dodajući da se njegova zemlja uvek zalaže za mir.

Kada je reč o programu podrške mađarske vlade poljoprivrednicima u Republici Srpskoj, Sijarto je rekao da će za 805 subjekata iz Srpske, koji su podneli zahtev za bespovratna sredstva, biti isplaćeno 11,5 miliona evra.

Sijarto je ukazao na dobru saradnju Repubilike Srpske i Mađarske, kako u oblasti poljoprivrede, tako i u drugim oblastima.

On je istakao da Mađarska smatra da, pomažući ekonomski razvoj, može doprineti stabilnosti, miru i progresu Zapadnog Balkana.

-Zato smo pokrenuli zajednički program sa Republikom Srpskom u okviru našeg programa "Odgovorno susedstvo". U ovom programu odvojili smo 30 miliona evra u prvoj fazi za mala i srednja preduzeća u oblasti poljoprivrede u slučaju ako kupuju mađarske poljoprivredne mašine i opremu. To je dobro za Republiku Srpsku, BiH, a i za Mađarsku, naveo je Sijarto.

On je naglasio da je zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom postignuta saglasnost o drugoj fazi ovog projekta, te da bi uskoro trebalo da bude raspisan javni poziv.

-Predsednik je naglasio da hoće da daje podršku malim i srednjim preduzećima na polju informacionih tehnologija, ali i da će imenovati druga područja takođe, rekao je Sijarto.

Sijarto je naglasio da se u Republici Srpskoj uvek oseća kao kod svoje kuće.

-Ovde imam mnogo prijatelja, pogotovo predsednika Dodika. Danas su me na konferenciji za novinare u Sarajevu pitali šta mislim o Dodiku, a ja sam rekao 'koga briga, treba da nas bude briga samo šta ljudi u Republici Srpskoj misle o njemu'. On je legitimni vođa, on je izabran. Ko god ga osporava ili stavlja na listu sankcija, ponižava ljude Republike Srpske jer su ga oni izabrali i mi to moramo poštovati. Lično, Dodik je prijatelj Mađarske, moj dobar prijatelj i mi smo prijatelji Republike Srpske, rekao je Sijarto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SOLIDARNOST NA DELU: Jedna od osnovnih vrednosti za uspostavljanje mira i pravde u svetu