KAREN DONFRID 26. APRILA U SRBIJI: Visoka američka zvaničnica u poseti Zapadnom Balkanu

Tanjug

22. 04. 2022. u 13:54

POMOĆNICA državnog sekretara SAD iz Biroa za evropske i evroazijske poslove, Karen Donfrid, posetiće Zapadni Balkan od 25. do 29. aprila, a u Prištini i Beogradu će boraviti 25. i 26. aprila, saopštila je danas američka ambasada u Srbiji.

КАРЕН ДОНФРИД 26. АПРИЛА У СРБИЈИ: Висока америчка званичница у посети Западном Балкану

Foto: Printskrin

Prvog dana posete, 25. aprila, Danfrid će se u Prištini zahvaliti na tome što je tzv. Kosovo pružilo utočište izbeglim Avganistancima i Ukrajincima i podstaći rad na reformama za demokratsku konsolidaciju i integraciju u evropske i evroatlantske institucije, saopštili su iz ambasade SAD.

Kako navode, poseta Donfrid biće iskorišćena da se razmotre izgledi za napredak u dijalogu sa Srbijom koji SAD podržava, uz podršku EU, "ka sporazumu o normalizovanim odnosima usredsređenim na međusobno priznavanje".

U Beogradu će boraviti dan kasnije, 26. aprila, kako bi, kaže se u saopštenju, pozvala Srbiju da unapredi reforme vezane za evropske integracije i unapredi regionalnu stabilnost i prosperitet, kao i da razgovara o mogućnostima dalje energetske diversifikacije.

Cilj posete je i da se prodube bilateralne bezbednosne i ekonomske veze SAD i Srbije, saopšteno je iz američke ambasade.

Donfrid će ponoviti potrebu da se Srbija i tzv. Kosovo ponovo uključe u dijalog koji vodi EU.

Tokom turneje po Zapadnom Balkanu, pomoćnica državnog sekretara SAD, iz Biroa za evropske i evroazijske poslove, razgovaraće i sa zvaničcnicima Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije, saopšteno je iz američke ambasade u Beogradu.

Kako se navodi, Donfrid će 27. aprila u Bosni i Hercegovini ohrabriti zvaničnike da nastave učešće u institucijama na svim nivoima vlasti, kako bi unapredili funkcionalnost i reforme u cilju većeg prosperiteta i kako bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU.

Zvaničnica Stejt departmenta pozvaće BiH da na vreme, na jesen, održi izbore i ostvari napredak u borbi protiv endemske korupcije.

U Severnoj Makedoniji će se 28. aprila sastati sa zvaničnicima Vlade kako bi signalizirala snažnu podršku SAD pregovorima Severne Makedonije o pristupanju EU i zahvalila im na njihovoj kontinuiranoj pomoći Ukrajini.

Poseta će biti prilika da Donfrid pozove najnoviju članicu NATO da nastavi blisku saradnju na nizu regionalnih, bezbednosnih i odbrambenih pitanja u cilju promovisanja demokratije i regionalne stabilnosti.

Poseta Tirani zakazana za 28. april, navodi se u saopštenju, biće prilika da se zajednički obeleži 100 godina američko-albanskih diplomatskih odnosa i da se zahvaliti Albaniji na partnerstvu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i na posvećenosti Tirane suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine pred ruskom agresijom.

Ona će podvući i snažnu podršku Vašingtona pristupanju Albanije EU i regionalnoj ekonomskoj integraciji, i naglasiti potrebu da se u potpunosti sprovede reforma pravosuđa i bori se protiv korupcije.

Na kraju posete zemljama Zapadnog Balkana, Donfrid će stići u Podgoricu, gde će 29. aprila istaći podršku SAD i potrebu za ubrzavanjem rada na evroatlantskom putu Crne Gore i pristupanju EU, jačanju članstva u NATO i podrške zajedničkim vrednostima, uključujući borbu protiv korupcije.

Poseta će biti prilika da se zahvali i Crnoj Gori što se pridružila sankcijama EU Rusiji u znak podrške Ukrajini, pružanju humanitarne i bezbednosne pomoći, kao i što je zatvorila vazdušni prostor za ruske letelice, kaže se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri