AUKUS PRETI SRBIJI?! Srđa Trifković upozorava na veliku opasnost, Kina i Rusija će biti na ispitu

Novosti online

29. 09. 2021. u 20:55

ISTORIČAR prof. dr Srđa Trifković upozorio je da stvaranje AUKUS-a može negativno uticati na Balkan i Srbiju ukoliko Sjedinjene Države pokušaju da nadoknade svoj kolaps u Avganistanu.

АУКУС ПРЕТИ СРБИЈИ?! Срђа Трифковић упозорава на велику опасност, Кина и Русија ће бити на испиту

Foto: Printskrin/Depositphotos/ilustracija

Profesor Srđa Trifković je rekao da je za uspeh projekta AUKUS ključno privlačenje Indije u tešnju vezu sa tim savezom.

- Da bi se procenio uticaj AUKUS-a na geopolitičku situaciju u svetu, potrebno je dobiti odgovor na glavno pitanje, koje i dalje ostaje otvoreno: da li će Indija pristati da postane jugozapadno krilo ovog projekta? Ako posmatrate čitav geopolitički projekat indo-pacifičkog regiona kao sredstvo za obuzdavanje Kine, onda postoji očigledan jaz. Na severoistočnom krilu postoji Japan, postoje Južna Koreja i Tajland. Sada postoji ne sasvim pouzdan saveznik Sjedinjenih Država - Filipini, kao i Vijetnam, koji je sve bliži Americi, koja Kinu doživljava kao glavnu pretnju po sebe. Postoje Malezija, Singapur, druge ostrvske države, ali ne postoji Indija kao pouzdano jugozapadno uporište američkog projekta obuzdavanja i suzbijanja Kine u regionu. Naravno, Australija je veoma važno južno uporište, pogotovo jer već nekoliko godina američka mornarica ima logističku bazu na severu Australije, u luci Darvin. Međutim, bez Indije, ceo ovaj projekat nema mnogo smisla. I sa ove tačke gledišta, postavlja se pitanje svih pitanja: hoće li Indija, koja je u usponu, u kojoj živi milijardu i četiri stotine miliona ljudi, odnosno isto koliko i u Kini, koja ima sukob sa Kinom u Himalajima, gde je prošle godine došlo do oružanih sukoba, sebe smatrati talasokratijom (od starogrčkog. „Kopneni nastavak“ Indijskog okeana, i sa ove tačke gledišta, deo sistema čiji je cilj da opkoli Kinu i predupredi njene napore da probije "ostrvski lanac" i postane globalna sila? Sa moje tačke gledišta, Velika Britanija u AUKUS-u zapravo nije bitna. Naravno, Australija je važna kao južni logistički centar ovog bloka. Ali, u kontekstu zadržavanja i suzbijanja Kine, za projekat je potrebno, pre svega, moćno jugozapadno krilo, kakvo može postati samo Indija. A zbog neizvesnosti po ovom pitanju, i dalje je teško govoriti o smeru u kojem će se događaji razvijati - smatra Srđa Trifković.

Profesor je objasnio da slabost AUKUS-a kao dugoročnog američkog projekta leži u činjenici da Indija nije pouzdan i odlučan saveznik Sjedinjenih Država u lancu obuzdavanja Kine.

- Osim toga, Kina ima priliku da zaobiđe ovaj lanac, pre svega, morske čvorove koje kontrolišu Amerikanci - tesnac Moluka, Singapur itd. Prvo, Kina gradi koridor od granice sa Pakistanom u Himalajima do luke Gvadar u Indijskom okeanu i drugo, Peking je postigao dogovor sa talibanima da će ovaj koridor biti siguran - rekao je profesor Trifković za portal "ukraina.ru".

Odgovarajući na pitanje "kakve će posledice imati stvaranje AUKUS-a za Balkan uopšte, a posebno za Srbiju", profesor Trifković upozorava na opasnost za našu zemlju.

- Verujem da se Srbi trenutno suočavaju sa ozbiljnom opasnošću koja je povezana sa činjenicom da bi Sjedinjene Države mogle pokušati da nadoknade svoj kolaps u Avganistanu demonstrativnim nametanjem svoje volje jednom daleko slabijem protivniku. Balkan, demonstracija sile preko srpskih leđa, ovde se savršeno uklapaju. Scenariji mogu biti različiti: uvlačenje Bosne i Hercegovine (BiH) u NATO, pritisak na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, podrška samoproglašenoj "Republici Kosovo". U ovom slučaju cilj će biti pokazati ne toliko američku snagu, koliko rusku nemoć. Činjenica je da su američki agenti uticaja na Balkanu uvereni da je rusko prisustvo u regionu čisto diplomatsko i formalno. A ako oni, na primer, Republiku Srpsku od subjekta BiH pretvore u autonomiju bez ovlašćenja ili vrate neospornu vlast Milu Đukanoviću u Crnoj Gori, onda Rusija tu ne može ništa učiniti - jer je daleko i nije predstavljena na Balkanu u finansijskom smislu. Ali ovo je moja lična paranoja. Ako govorimo o finansijskom prisustvu Kine na Balkanu, ono je vrlo ozbiljno, dovoljno je podsetiti se na situaciju u kojoj se Crna Gora sada nalazi. Ova zemlja ne može otplatiti milijardu dolara kredita za izgradnju autoputa dobijenog od Pekinga, a Kina može oduzeti deo crnogorske obale, uključujući i luku Bar, za dugove. Stoga, iako ne predviđam neposredne posledice stvaranja AUKUS-a za Balkan, mnogo će zavisiti od reakcije Kine - rekao je profesor Trifković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna