VOJVODINA

Jovanka Simić

23. 08. 2021. u 13:37

SRBI su jedini narod na svetu koji ne samo da traži neograničenu autonomiju za severni deo svoje države, nego ima zamisao i da, na tom istom severu, preimenuje svoju nacionalnost iz srpske u "vojvođansku", a sve u granicama svoje zemlje Srbije.

ВОЈВОДИНА

Novosti

Predsednik LSV Nenad Čanak i njegov koalicioni partner Aleksandar Odžić, čelnik Vojvođanske partije, predočili su ministarki za ljudska prava Gordani Čomić ideju (i, kako vele, naišli na razumevanje) da se na popisu stanovništva iduće godine, žiteljima AP Vojvodine omogući da se prvi put nacionalno opredele kao - "Vojvođani".

Nije to novitet iz omalenog autonomaškog jata. U svoj stranački program Čanak je pre tri decenije ugravirao "Vojvodinu - republiku", a u postoktobarskom periodu sa pozicije predsednika pokrajinskog parlamenta zalagao se za konfederaciju Srbije sa svojom pokrajinom. Uspeo je da "progura" samo pokrajinski grb i zastavu čiji simboli nisu u dosluhu ni sa Vojvodinom, a pogotovo ne sa srpskom tradicijom.

Iz čežnje za Ustavom iz 1974. kojim je Broz obema srpskim pokrajinama dodelio atribute državnosti, a Srbiji vezao ruke učinivši je nemoćnom da utiče na odluke svog severa i juga, izrodila se posle raspada SFRJ ideja o vojvođanskoj naciji i jeziku, koju preostali autonomaši neuspešno vrte kao "pokvarenu ploču" uoči svakog popisa u Srbiji.

Ovoga puta uspeli su da prelome svoju višegodišnju nedoumicu - da li pripadnik tzv. vojvođanske nacije treba da se zove - "Vojvođanin", "Vojvodinac" ili "Vojvođaner". Ali, cilj je ostao isti - da se od korpusa većinskog naroda u Vojvodini koji se na prethodnom popisu u 66,76 odsto izjasnio kao srpski, otkine bar neki procenat. Jer, jasno je da je malo ko iz korpusa nacionalnih manjina spreman da se odrekne svog identiteta kako bi i ispunio autonomašku želju i postao "Vojvođanin/ka."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega