SERVER TEŠI ALBANCE: Ameri beže iz Kabula, on tvrdi da neće otići sa Kosova i Metohije

Novosti online

17. 08. 2021. u 20:45

POSLEDNjI događaji u Avganistanu, kao rezultat povlačenja američke vojske izazvali su globalnu debatu, koja nije zaobišla ni Prištinu, gde je američka vojska prisutna od okončanja ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji, prenosi Gazeta ekspres.

СЕРВЕР ТЕШИ АЛБАНЦЕ: Амери беже из Кабула, он тврди да неће отићи са Косова и Метохије

Foto: Printscreen/Jutjub

Odluka da se vojska SAD povuče iz Avganistana, dovela je do toga da talibani preuzmu kontrolu, i strah od odmazde onih koji su sarađivali sa Amerikancima više od dve decenije.

Zbog prisustva američke vojske Kosovo i Metohija se upoređuju sa Avganistanom, a mnogi pominju i moguće povlačenje Amerikanaca sa Kosova i Metohije i o tome šta bi se, potencijalno moglo dogoditi, u tom slučaju.

Profesor Univerziteta Džon Hopkins i analitičar Danijel Server tvrdi da postoji samo površna veza između ove dve situacije. Server tvrdi da je američka vojska dobrodošla na Kosovu i Metohiji i da bi građani želeli njeno neograničeno prisustvo, za razliku od Avganistanaca koji nisu imali mnogo tolerancije prema Amerikancima.

- Američke trupe su uvek dobrodošle na Kosovu (i Metohiji), kome je nedostajala vojska. Mnogi građani Kosova (i Metohije) žele da oni ostanu na neodređeno vreme. To nije bio slučaj u Avganistanu, koji je imao svoju vojsku i vrlo malo tolerancije prema američkom prisustvu - rekao je Server.

Istakao je da se stvari vezano za povlačenje američke vojske iz Avganistana odvijaju loše i da bi bio iznenađen ukoliko bi neko predložio povlačenje trupa u drugu zemlju u bliskoj budućnosti.

Odgovarajući na pitanje po čemu se Avganistan i Kosovo i Metohija razlikuju u pogledu američke strategije, Server je rekao da je Avganistan pre 20 godina bio stvarna pretnja SAD-u zbog talibana Al-Kaide, naglašavajući da se u tom smislu lažna država Kosovo ne može uporediti sa Avganistanom i da je prema njegovom mišljenju.

Podsećamo, američki senator Rend Paul rekao je svojevremeno da podržava mirovni sporazum između Beograda i Prištine i da je došlo vreme da se američke trupe vrate kući.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave