RADOVI na brdu Gorica zabranjeni su, osim onih na rasveti, stadionu malih sportova i ulicama. To je odlučilo rukovodstvo Glavnog grada. Kako su kazali, ta odluka će važiti dok ne stigne odgovor na Inicijativu o izmeni prostornog urbanističkog plana, koju će proslediti Ministarstvu održivog razvoja i turizma na razmatranje.

Nakon višemesečnog rada na terenu, ali i ocene struke da je brdo Gorica devastirano, posebno u zoni oko Vezirovog mosta, rukovodstvo Glavnog grada je odlučilo da zaštiti taj prostor od dalje uzurpacije.

- Nećemo dozvoliti da gradnja ide dalje prema vrhu brda, a to je problem naročito izražen u delu kod Vezirovog mosta, odnosno hemijske čistionice - poručio je gradonačelnik Ivan Vuković. - Došli smo u situaciju da je tamo bila najavljena gradnja jednog objekta na udaljenosti manjoj od 100 metara vazdušnom linijom od spomenika koji predstavlja kulturno-istorijsku vrednost i simbol Brda Gorica. Dakle, nema dalje gradnje, osim na infrastrukturnim objektima, poput stadiona malih sportova, ulica i rasvete.

PROČITAJTE JOŠ - SAGLASNOST VLADE U PODGORICI: Pasoše dobijaju Malezijci

Trajnu zaštitu će omogućiti, kako je istakao Vuković, ukoliko Ministarstvo održivog razvoja i turizma podrži inicijativu da se izmeni prostorni urbanistički plan.

- Zbog nespornih činjenica molimo vas da ovu inicijativu stavite u dalju proceduru, a radi donošenja odluke da se izmeni prostorni urbanistički plan Glavnog grada. Mi ćemo tu inicijativu proslediti Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Od njih očekujemo da deluju frontalno, da je podrže i time doprinesu očuvanju ovog prostora. Do tada, mi ćemo onemogućiti svaku gradnju u omiljenom izletištu Podgoričana, ali i jedinstvenom parku na ovom prostoru - naglasio je gradonačelnik Vuković.

PROČITAJTE JOŠ - Ništa od dogovora Markovića i Amfilohija: I Vlast i SPC čvrsto na svojim pozicijama

U Podgorici je zvanično počela sa radom Agencija za upravljanje zaštitom područja Glavnog grada, koja je već dobila Upravni odbor, a uskoro će imati, kako je najavio Dragutin Đeković, pomoćnik sekretara, i rendžersku službu.

- Umesto dosadašnjih zaštitara koji su čuvali nacionalne parkove mi ćemo imati službu koja će štititi ovaj prostor i imati znanja koja poseduju i lovočuvari i šumari, turistički vodiči, ali koji će zasukati rukave i pošumljavati pojedine zelene površine u gradu - istakao je Đeković.

SADNjA NOVIH STABALA

ČIM dozvole vremenske prilike, biće organizovana sadnja novih stabala na brdu Gorica. Obezbedili smo već hiljadu zasada, i ovo je prilika da i građani daju svoj doprinos i priključe se aktivnosti i ozelene taj prostor - najavio je Vuković