ВЛАДА Црне Горе је на последњој седници дала сагласност да власници фирме "Колашин ризорт и спа" који се крију иза офшор фирме из Малезије добију црногорски пасош преко пројекта изградње кондо хотела у Колашину. Предлогом Владе, овај кондо хотел биће увршћен у "листу развојних пројеката у области туризма", што је основ за добијање "црногорског држављанства". Планирана је инвестиција изградње хотелског комплекса са 4 звездице у Колашину, предрачунске вредности од 11,36 милиона евра, а намера инвеститора је да отвори 66 нових радних места у комплексу који ће имати 93 смештајне јединице и 380 лежаја.

У самој одлуци Владе нису наведена имена представника компаније и потенцијалних нових држављана Црне Горе. Према подацима из Централног регистра привредних субјеката, оснивач ове компаније је офшор фирма "Оријентал манаџмент ИНЦ" из Малезије, а представник власника у борду директора и могући нови држављани су Рохжан Ара Ковдури, Мохамед Абдул Алим Ковдури и Салим Ковдури Нирјхор.

Име Мохамеда Абдула Алима Ковдурија јавности је познато одраније. Наиме, он је власник и компаније "Силк ризорт и спа", која пре три године купила колашински хотел "Липка" за 6,9 милиона евра од Прве банке, а у којој је појединачно највећи акционар брат председника државе, Ацо Ђукановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Први ЦГ пасоши иду Арапима?

Прва банка је тада од укупне цене наплатила 1,5 милиона евра, док је за наплату остатка од 4,9 милиона одобрила кредит са роком отплате од 10 година и каматом од четири одсто на годишњем нивоу.

Мохамед Абдул Алим Ковдури, осим компаније "Силк ризорт енд спа", у Црној Гори је основао још две фирме и то "Јорк хотелс енд ризортс", која је регистрована 13. априла 2016. године, а бави се управљањем некретнинама уз накнаду. Он је и власник компаније "Колашин ризорт енд спа", која је, према подацима ЦРПС основана у марту исте године. Делатност те фирме је - хотели и сличан смештај. Две компаније налазе се на истој адреси у Подгорици, до је једна регистована на колашинској адреси, а у свакој од њих извршни директор је Стефан Стојановић.


Одлуком Владе Црне Горе у наредне три године, највише 2.000 инвеститора моћи ће да добије црногорско држављанство, а све у циљу економског развоја, већег обима улагања и раста животног стандарда гарађана. Заинтересовани за стицање црногорског пасоша кроз инвестиције морају задовољити критеријуме полагања на рачун државе Црне Горе 450.000 евра у приморском региону и Подгорици, односно 250.000 евра у северном региону и централном региону осим Подгорице, као и 100.000 евра намењених мање развијеним подручјима. Осим тога, кандидат мора да положи 15.000 евра за себе, по 10.000 евра за највише четири члана породице, и по 50.000 евра за сваког наредног члана породице.

Ковдури је купио колашински хотел „Липка“

КРИТЕРИЈУМИ

ПРОЈЕКТИ на основу којих ће моћи да се стекне црногорско држављанство, могу бити хотели са најмање 5 звездица, 60 смештајних јединица и најмање 80 новозапослених у приморском региону и Подгорици. На северу, потребно је да хотел има најмање 4 звездице, 35 смештајних јединица и 25 новозапослених. Минимална вредност пројекта на приморју и у Подгорици је 15 милиона евра, док је на северу минимална вредност пет милиона.