POTEĆI ĆE CRNO ZLATO IZ CRNOGORSKOG DELA JADRANA: Stižu norveški brodovi

V. KADIĆ - S. GREGOVIĆ

subota, 03. 11. 2018. u 11:02

ПОТЕЋИ ЋЕ ЦРНО ЗЛАТО ИЗ ЦРНОГОРСКОГ ДЕЛА ЈАДРАНА: Стижу норвешки бродови

Stručnjaci će pregledati 1200 kvadratnih kilometara,Depositphotos

Tokom ovog meseca počeće 3D seizmička istraživanja nafte i gasa u podmorju. Kompanija "Šeravoter" će sa tri plovila snimati 45 dana u blizini Ulcinja

POTEĆI će crno zlato iz crnogorskog dela Jadrana! U to su uvereni u Vladi Crne Gore, a optimizam je dodatno unela izjava ministarke ekonomije Dragice Sekulić koja veruje da će se u crnogorskom podmorju pronaći nafta, jer sva dosadašnja istraživanja to pokazuju. Upravo se ovih dana očekuje da u barsku luku uplove tri broda poznate norveške kompanije "Šeravoter" koji će otpočeti 3D seizmička istraživanja nafte i gasa u podmorju, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike, dok će "Polar empres", obaviti snimanje, a druga dva će u ovim istraživačkim aktivnosti davati logističku podršku.

Projekat će trajati 45 dana, a poslom koji je poveren italijansko-ruskom konzorcijumu "Eni-Novatek" biće obuhvaćena površina od 1.200 kvadratnih kilometara u blizini Ulcinja. Od ukupno 20 bušotina koje su do sada postavljene, čak 16 ih je bilo instalirano između 1949. i 1966. godine.

Pročitajte još - ISTRAŽIVANjE NAFTE U CRNOJ GORI: Iz bušotina zebnja curi

U Ministarstvu ekonomije za "Novosti" je rečeno da do sada ništa nije istraženo u tolikoj meri da bi sa sigurnošću mogli da kažu kolike su količine nafte i gasa tamo nalaze. Iz Uprave za ugljovodonike poručuju da je krajnji cilj istraživanja precizno definisanje lokacije istražene bušotine, čije bušenje će početi krajem iduće ili početkom 2020. godine.

- Iako nam dosadašnje analize daju povod za optimizam, moramo sačekati sa konkretnim rezultatima, koje će nam dati istražne bušotine, da li postoje komercijalne rezerve ugljovodonika - saopštili su iz Uprave.

I dok eksperti i drugi koji su uključeni u ovaj kapitalni projekat sa nestrpljenjem iščekuju prve istražne bušotine, ekologe, turističke radnike, kao i stanovnike nastanjene u priobalnom pojasu, pritiska briga kakva će sudbina zadesiti eko-sistem crnogorskog dela Jadrana, kao i da li će bušotine "probuditi tlo", zaposliti seizmologe i smanjiti priliv turista.

Direktor Ekološkog pokreta "Ozon" Aleksandar Perović kaže da sa aspekta životne sredine ovakvi projekti Crnoj Gori kao ekološkoj državi nisu potrebni.

Pročitajte još - Počinje potraga za naftom u Crnoj Gori, bušenje 2019. ili 2020.

- Crna Gora ima dovoljno energetskih potencijala kada su obnovljivi izvori u pitanju da bi rizikovala bilo kakve eventualne havarije ili incidente na njima koji bi mogli da ugroze morski eko-sistem. Nama je more jedan od najvažnijih prirodnih resursa i potencijala, velika razvojna šansa koja do sada nije bila adekvatno iskorišćena. Od ovog posla koristi će imati određene interese grupe, jer će uvećati svoje bogatstvo, ali to nije dobro za budućnost Crne Gore i njenih građana - ističe Perović.

OPASNA "AVANTURA"

U NVO "Grin Hom" još ranije su upozoravali da se kroz nacrt zakona o sigurnosti operacija sa ugljovodonicima nazire "opasna avantura" u koju se Crna Gora upušta kroz koncesije za eksploataciju nafte i gasa.

- Možemo videti da velike nesreće podrazumevaju eksplozije, požare, gubitak kontrole nad bušotinom ili ispuštanje ugljovodonika i opasnih materija, a koje pritom mogu uzrokovati gubitak više ljudskih života, ozbiljne povrede i slično, poručili su iz ove NVO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

bager

03.11.2018. 11:52

Prijatno kupanje u crnogorskom moru,,ovaj put vam je ulje za suncanje besplatno,,mirise malo na mazut ali je bar 100% prirodno

Boro

03.11.2018. 12:11

Kada krene . to će biti naj, naj kvalitetnija nafta. Za nju neće biti potrebna rafinerija jer nafta potiče iz "Ekološke Države".

Paja

03.11.2018. 22:01

Na pojedninim plazama vec godinama ima fekalija. To je sve od crnogorskog crnog zlata.