RIM SPECIJALNO ZA NOVOSTI

EPIDEMIJA korone je opustošila Italiju, broj umrlih je prešao 32.000, ekonomija je ozbiljno uzdrmana, ali i u takvim uslovima mafija na Apeninima vidi svoju šansu da zaradi.

- Zvoni mi mobilni, nepoznati broj, glas sa druge strane mi kaže: "Smiri se, daćemo ti mi novac" - ispričao je rimskoj "Republici" vlasnik bara čije pravo ime redakcija zbog njegove sigurnosti nije objavila. - Sve se događa nekoliko trenutaka pošto sam izašao iz banke koja mi je odbila zahtev za pozajmicu od 25.000 evra, inače predviđenu po vladinom dekretu. Držim se za glavu u očajanju jer ću sada morati posle deset godina da zatvorim bar. Telefonska ponuda iz telefona dopunjava se podatkom o kamati koja je veća od one koju je propisala banka, a nepoznati glas mi sugeriše da ne propustim takvu priliku. Dogovaramo se da se nađemo.

Očajni vlasnik bara je otišao na dogovoreni sastanak koji se odigrava "na ulici", gde mu prilaze emisari mafije, "lepo obučeni ljudi, koji nisu imali face kriminalaca".
- Nude mi paralelno finansiranje, kako su pozajmicu nazvali, ali ne izgovaraju ime te finansijske kompanije, već kažu da će mi oni dati novac - opisuje sagovornik "Republike" ono što se dogodilo. - Uplašio sam se i tražio od njih dodatno vreme da bih odlučio.

Ovaj čovek se iz straha, nije obratio nijednom zvaničnom organu koji može da vodi istragu i nije prijavio ono što mu se dogodilo.

Ali, sasvim je sigurno da nije mali broj onih koji su morali da prihvate ponudu "darežljivih prijatelja" .

Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo je na teren duž Apeninskog poluostrva grupe specijalizovanih istražitelja koji treba da stegnu obruč u protoku novca koji pothranjuje ovu novu ilegalnu ekonomiju. Paralelno se dodeljuje pomoć iz Fonda za antireket, koji vodi Ministarstvo, i samo u poslednja dva meseca dato je pet miliona evra. To je suma koju su primili oni koji su imali snage i hrabrosti da prijave "mafijaške ponude".

Upozorenje stiže i od vlasnika hotela iz Venecije, Riminija, gde je mafija takođe prisutna sa svojim ponudama. Gradonačelnik Barija je prijavio da je uočena mafija na protestima trgovaca nezadovoljnih jer ih država nije ekonomski zaštitila.
A takva slika je svuda u Italiji, i sve ovo je samo početak, upozoravaju svakodnevno italijanski mediji.

UKLjUČEN ALARM

U Italiji je uključen alarm zbog zelenaškog delovanja mafije koja se "dala na posao takvom silinom da se to ne pamti". Drugi dan uzastopce oglašava se ministar unutrašnjih poslova Lučano Lamorđeze i podvlači koliko je opasna situacija. Posebno su ugroženi mali privrednici koji su ostali bez ikakvog prihoda, sa dugovima i bez perspektive.