MOSKVA -Najmanje 18 osoba je nastradalo, a 17 se vode kao nestale u poplavama koje su pogodile ruski region Irkutsk na jugoistoku Sibira .

Šef regionalnog ogranka Ministarstva za vanredne situacije, Valentin Neljubov, izjavio je da je nastradalo 18 ljudi i da je potraga za 17 nestalih u toku, preneo je AP.

Poplave, koje su izazvale obilne padavine, pogodile su 55 gradova i sela u regionu Irkutska.

Preko 4.000 kuća je poplavljeno prema podacima Ministarstva za vanredne situacije.

Zvaničnici su saopštili da je 1.258 osoba zatražilo medicinsku pomoć, a da je 191 osoba hospitalizovana.


PROČITAJTE JOŠ - VELIKE POPLAVE U SIBIRU: Ima mrtvih i nestalih, potopljeno više od 4.000 kuća (VIDEO)

VUČIĆ UPUTIO PISMO SAUČEŠĆA PUTINU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo saučešća predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, povodom žrtava poplava u Irkutskoj oblasti, navodeći da je Srbija, u okviru svojih mogućnosti, spremna da pomogne.

"Primite iskreno saučešće zbog žrtava velikih poplava koje su pogodile Irkutsku oblast. Molim Vas da porodicama poginulih, kao i onima koji tragaju za svojim najbližima, prenesete izraze dubokog saosećanja, a povređenim najbolje želje za brz oporavak", naveo je Vučić.

On je stanovnicima oblasti pogođenoj poplavama u teškim trenucima uputio reči ohrabrenja i podrške da se izbore sa posledicama prirodne katastrofe.

"Srbija je spremna da, u okviru svojih mogućnosti, pomogne, jer, ono što imamo, uvek možemo da od srca podelimo sa prijateljima", naveo je predsednik u pismu.

On je istakao da Srbija ne zaboravlja da su joj, kada je pre pet godina bila pogođena katastrofalnim poplavama, pomogli i prijatelji iz Rusije. Kako je naveo, Srbija će uvek duboko ceniti požrtvovanost ruskih spasilaca, koji su, rizikujući svoje živote, tada prvi pritekli u pomoć.