Si Đinping: Tempo naših reformi ne staje

Tanjug

ponedeljak, 31. 12. 2018. u 20:45

Си Ђинпинг: Темпо наших реформи не стаје

Foto Epa

Brzina reformi u Kini neće stagnirati, a njena vrata će biti sve šire otvarana, poručio je kineski predsednik Si Đinping u novogodišnjem obraćanju
Brzina reformi u Kini neće stagnirati, a njena vrata će biti sve šire otvarana, poručio je kineski predsednik Si Đinping u novogodišnjem obraćanju. Si Đinping je takođe upozorio na buduće izazove, prenosi Rojters.

Si je obećao podršku reformama ove godine u kojoj je Kina obeležila 40 godina od početka sprovođenja tržišnih reformi i usred sve većih pritisaka da se reforme ubrzaju i da se poboljša pristup inostranih kompanija tržištu, u vreme trgovinskog rata sa SAD, navodi agencija.

Istakao je da je 2018. godini Kina sprovela više od 100 mera reformi.


"Svet je video Kinu čije otvaranje i reforme su se ubrzali i video je odlučnost Kine da nastavi sa reformama i otvaranjem. Tempo naših reformi neće stagnairati, a vrata će se još više otvoriti", rekao je kineski predsednik.

Tokom govora nije konkretno pomenuo trgovinski rat sa SAD, ali je rekao da će 2019. doneti "prilike i izazove".

"Otvarajući oči i posmatrajući svet, vidimo ogromne promene, promene kakve nisu viđene 100 godina unazad", rekao je Si bez obrazloženja.

Istakao je da se, "bez obzira na to kako se međunarodna situacija menja, sigurnost i odlučnost Kine u očuvanje nacionalnog suvereniteta i bezbednosti neće promeniti".

"Kineska iskrenost i dobra volja za očuvanje svetskog mira i promovisanje zajedničkih ciljeva se neće promeniti", poručio je kineski predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije