Teheran predstavio svog najnaprednijeg humanoidnog robota do sada (VIDEO)

NovostiOnline

nedelja, 16. 02. 2020. u 16:01

Техеран представио свог најнапреднијег хуманоидног робота до сада (ВИДЕО)

YouTube

Surena 4 je i pokretljivija, a pokreti su spretniji, i to zahvaljujući senzorima koji se nalaze u dnu mehaničkih stopala i olakšavaju kretanje po različitim površinama
Eksperti sa Univerziteta u Teheranu pre nešto više od 10 godina predstavili su prvu verziju robota po imenu Surena. Nešto malo posle toga i verziju Surena 2 koja je mogla i da hoda, dok se 2015. godine pojavila i Surena 3.


Pet godina kasnije ekspertski tim predstavio je i Surenu 4 - novog robota koji je daleko napredniji od svojih prethodnika. U novom videu kojim se predstavilja nova humanoidna varijanta može da se vidi kako robot podražava ljudsko ponašanje, hvata flašu vode i ispisuje svoje ime, piše IEEE Spectrum.


Možda je najzanimljivija funkcija sposobnost fotografisanja, pa je nova Surena uspela da napravi selfi sa grupom ljudi koja joj pravi društvo u spotu.


Surena 4je i pokretljivija, a pokreti su spretniji, i to zahvaljujući senzorima koji se nalaze u dnu mehaničkih stopala i olakšavaju kretanje po različitim površinama, pa tako što se svako stopalo odmah prilagođava podlozi. Brzina kretanja se popela na 0,7 kilometara na sat, što je napredak u odnosu na 0,3 kilometra koje je prelazila Surena 3, prenosi PC Press.

Iako kompanije kao što je Boston Dajnamiks (Boston Dynamics) prednjače na ovom polju, a sa robotima kao što je Atlas, Surena 4 bolje izbegava padove, budući da se fokusira na kretanje celog tela, a ne na odvojene celine, što je dobar preduslov za dalju uspešnu evoluciju, i robote koji sve više liče na svoje tvorce.


(Telegraf.rs)Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)