Zabranjen uvoz mandarina iz Turske

D.M.

četvrtak, 07. 02. 2019. u 19:04

Забрањен увоз мандарина из Турске

Foto A.Stevanović Živković

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz 5.400 kilograma mandarina poreklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida
Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz 5.400 kilograma mandarina poreklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida.


Zabrana je usledila nakon redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porekla pri uvozu, a reč je o uvozniku sa sedištem u Federaciji BiH, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Nadležni inspektor obavio je uzorkovanje za laboratorijsku analizu u Institutu za vode u Bijeljini radi ispitivanja ostataka pesticida.

Na osnovu izveštaja o laboratorijskoj analizi utvrđeno je prisustvo pesticida "fenvalerat" iznad vrednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u hrani.


PROČITAJTE JOŠ: Mandarina briše bore


Iz Uprave ističu da je uvoznik zatražio superanalizu koja je obavljena u "SP Laboratoriji" u Bečeju, kojom je potvrđeno povećano prisustvo ostatka pomenutog pesticida, na osnovu čega je naređeno vraćanje sporne pošiljke ili uništavanje pod nadzorom nadležnog federalnog inspektora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Opet @ja

09.02.2019. 07:28

A šta je sa limunom kojeg u Konzumu prodaju za jednu marku (1 KM) po kg.???