ZOVEM se Branko Čaluković, imam 28 godina i nikad nisam planirao da napustim svoju zemlju. Završio sam Medicinski fakultet u Beogradu u roku, sa prosečnom ocenom iznad devet, bio nagrađivan i stipendiran student, koautor jednog naučnog rada, u gimnaziji đak generacije i tokom celog školovanja nosilac Vukove diplome. Ali, tokom pripravničkog staža mi je postajala sve jasnija beznadežnost moje situacije. Sretao sam kolege, nekadašnje natprosečne studente koji volontiraju već godinama bez ikakve perspektive. Zato sam počeo fanatično da učim nemački i odlučio da se preselim u ovu zemlju.

Ovako, o svom "tranzicionom" iskustvu, za "Novosti" govori mladi Beograđanin, koji kaže da je bio užasan osećaj spakovati čitav život u par kofera, sesti na autobus i zaputiti se u novi, potpuno nepoznati svet i sistem. Našao je kliniku u nemačkoj pokrajini Hesen, a nakon toplog prijema, intervjua i obilaska klinike, dobio je posao i pokrenut je postupak izdavanja neophodne dokumentacije.

PROČITAJTE JOŠ - I lekari odlaze iz zemlje

Lekari iz "trećih zemalja", u koje se Srbija ubraja, mogu po dolasku u Nemačku da rade do izjednačavanja diplome sa nemačkom samo uz privremenu, dvogodišnju radnu dozvolu. Taj proces traži opsežnu dokumentaciju, traje više meseci i neophodan je uslov za prijavljivanje za dobijanje termina za izdavanje vize u ambasadi.

Tada su počela loša iskustva. Dozvolu je dobio, ona je počela da mi teče, ali je izgubio radno mesto, pošto je klinika naprasno odlučila da ne može više da ga čeka. Počeo je ponovo da konkuriše za mesto lekara, a nekoliko meseci kasnije odlučio se za mesto specijalizanta neurologije u Visbadenu.

PROČITAJTE JOŠ - Ostadosmo bez lekara specijalista, Srbe nema ko da leči!

- Mislim da je izuzetno tužno da me jedna potpuno tuđa i strana zemlja toliko bolje tretira nego moja sopstvena. Voleo bih da sam mogao prve lekarske korake da napravim na svom maternjem jeziku, a možda se jednoga dana, kao specijalista i vratim - dodaje Čaluković, i kaže da je bol koji i sada proživljava njegova porodica zbog razdvojenosti ogroman. Cena je bila visoka, ali isplatilo se.