STRAŠNO se iznerviram kada čujem da neko ružno govori o Beogradu i kada se to dogodi u gradskom prevozu dođe mi da tog čoveka tresnem tašnom po glavi!

Kazahstanka Galija Suleimenova nije rođena u Beogradu, ali je prava Beograđanka, jer toliko voli grad u kojem živi da za nju ne postoji veće zadovoljstvo od nedeljne kafe na Vračaru.

- Srećna sam što živim u Beogradu, jer mi se sviđa energija grada - kaže Galija.- Ljudi ne znaju da cene ono što imaju u Beogradu i lako padaju u vatru i vide samo ružne strane. Dosta sam putovala i Beograd je, zaista, poseban. Neverovatno uživam kada po sunčanom danu sednem kod Hrama svetog Save, poručim kafu i "blejim" sa terijerom Kasi.

Galija je rasla sa bakom u Tekili, gradiću 300 kilometara udaljenom od Astane. Pošto se majka preselila u Beograd i ona je 2000. godine došla u goste i posle dve decenije još je u Srbiji! Završila je fakultet (tvrgovinu i bankarstvo) i zaposlila se. Kaže da često ide u zavičaj, ta putovanja su emotivna, ali kada dolazi u Beograd oseća da se tek tada vraća kući.

- Vezala sam se za Beograd i Vračar, pa mi u šali kažu da sam "prava Crnogorka" - ističe Galija.- Volim da sa slušalicama šetam po Beogradu i pronalazim . Volim da kupujem na Kaleniću, da se cenkam sa prodavcima, kupim kozji sir, da sa cegerom odem u kafić kao i svi ostali Beograđani. Onda odem kod mame i spremamo srpska jela i uživamo u životu. Sve mi je u Beogradu lepo, jedina mana je kiša, jer samo nekoliko kapi je u stanju da šokira ceo grad i sve stane.


PROČITAJTE JOŠ - Strance u Beograd dovodi ljubav


Galija ima "neverovatno oko", pa svi njeni pratioci na Instagramu uživaju u prelepim slikama srpske prestonice, jer pronalazi prelepe kutke koje Beograđani ne primećuju. Tačnije, Galija je pravi influenser jer vodi fan-profil jednog turskog glumca kojeg je u Istanbulu i upoznala. Ipak, ima jednu veliku želju:- Želim da postanem beogradska penzionerka - kaže Galija.- Odavno sam počela da upoređujem penzionere u raznim zemljama. Recimo, stari u Kazahstanu ne znaju da žive, nisu opušteni kao beogradski penzioneri. Dakle, želim da budem beorgadska penzionerka!


JAGNjETINA

KULEN i roštilj - omiljeni su srpski specijaliteti u kojima Galija uživa, a u Srbiji joj nedostaje samo konjsko meso.

- Od kada živin u Srbiji "nabacila" sam neko kilce, ali kobasice i sve ostalo je tako ukusno - kaže Galija.- Jedini problem mi pravi jagnjetina koja nema isti ukus kao u Kazahstanu, ali mogu da kažem da je u Trebinju bila izuzetno ukusna. Nedavno sam sa drugaricama bila i u Banja Luci i fantastično sam se provela.