ZEMLjA je ravna ploča. Oni koji izgovaraju ovu rečenicu, tzv. ravnozemljaši veruju samo u ovu teoriju, a svako dokazivanje suprotnog je „lažno ili loše interpretirano“. Sa jedne strane obrazloženja ove teorije je sve više, a s druge strane pišu se knjige i knjige koje sve te argumente mogu da obore, ali izgleda za ravnozemljaše – zabadava.

I dok možete samo da odmahnete rukom kada čujete ovu teoriju ili uđete u polemiku bez kraja, naučnici mogu da im se suprostave argumentovano, a u doba digitalizacije, najjači argument nije onaj koji je „izgovoren“, nego onaj koji se „vidi“.

Pročitajte još - Evo kako bi se odvijao život na Zemlji da je planeta ravna ploča – VIDEO

Slanje kamera u stratosferu, jurenje istih po Srbiji, deluje kao pomalo neobična, ali zabavna igra, u koju se upustio naš naučnik Milan Popović. Zato, ukoliko ste mislili da nauka i naučnici u Srbiji postaju endemske vrste, on je tu da vam otkloni svaku sumnju.

U okviru eksperimenata koje ispred Fenomen naučnog centra izvodi u emisiji „Među nama“ na televiziji „Nova S“ izveo je malu misiju slanja kamera u stratosferu, kako bi dokazao da je zemlja okrugla i tom prilikom napravio fotografije koje su mnoge ostavile bez daha.

Naravno, za sprovođenje misije dobili su i sve potrebne dozvole, od Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, Vojske Srbije a na kraju i od Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

Foto Među nama/Fenomen centar

Po rešavanju administrativnih problema, kako Milan navodi, naišli su i na tehničke.

Nabavka dovoljno velikog balona, izrada padobrana kojim bi se kamere vratile na zemlju, sistem praćenja kamera i njihovo obezbeđivanje od ekstremnih uslova (vazdušni pritisak 40 puta niži od onog koji je na zemlji, temperatura oko 60 stepeni ispod nule) bile su prepreke koje su upornošću ovog naučnika i savladane.

-Balon smo nabavili preko e-baya, igrom slučaja od čoveka iz Srbije. Proizvođač je jedna od najpoznatijih kompanija koje se bave izradom meteoroloških balona, japanski Totex, kaže Milan. I pored toga što su uspešno nabavili balon, postojale su strepnje u njegov kvalitet, jer je 33 godine „star“.

Kišobran, nije bio magični kao onaj koji je koristila Meri Popins u kultnoj sceni, ali je služio svrsi. Od njegove kupole napravljen je padobran, koji je potom vezan za balon, i za koji se do poslednjeg trenutka nije znalo da li će odraditi svoj posao.

-Bila nam je zabavna pomisao kako kišobran o koji je okačen naš paketić sa kamerama ostavlja u čudu pilote nekog aviona koji igrom slučaja prolazi pored, kaže Milan.

Posle puštanja balona, neophodno je bilo obezbediti i njegovo praćenje, kako bi znali gde je u svakom trenutku, a i ono najbitnije gde je pao. Za praćenje su koristili Garminov GPS, koji ima mogućnost povratne komunikacije sa satelitom, odnosno njegovo praćenje u realnom vremenu putem interneta.

Foto Među nama/Fenomen centar

Kako bi napravili „sliku koja govori više od hiljadu reči“, koristili su kamere za snimanje, koje su mogle da izdrže povišen pritisak, kao i vakuum u kom su se našle.. Za to su im poslužile DJI i GoPro sportske kamere, a kako bi ih zaštitili, od niskih temperatura, iskoristili su kutiju od stiropora.

Zvezdarska šuma je bila startna pozicija za balon, koji je zbog duvanja severoistočnog vetra prvo krenuo ka Obrenovcu, a vetrovi na većim visinama su ga vratili preko Beograda i doveli iznad Gorcke.

Foto Među nama/Fenomen centar

-Iako je balon mogao da završi praktično bilo gde u krugu od 150 kilometara oko Beograda (u zavisnosti od vetrova), imali smo sreće da se pucanje balona desilo negde iznad Grocke na visini od 25. 000 metara. Paket je na kraju pao u jednu šumu u okolini sela Zaklopača, ispričao nam je Milan ishod ove neverovatne misije.

Iako fotografije izgledaju zaista zapanjujuće, Milan, kao i svaki perfekcionista u svom poslu, navodi da su one mogle biti značajno bolje, ali da je na žalost „zbog velike vlage i smoga u vazduhu, vidljivost tog dana bila smanjena“.

Dok se ravnozemljaši spremaju da oplove Antarktik da bi dokazali da je zemlja ploča, nama je najbolje da se zahvaljujući Milanovoj stručnosti i hrabrosti u suprotno uverimo gledajući fotografije.


MALA BELA TAČKA

Na jednoj od fotografija na kojoj se vidi Sunce možete primetiti i malu belu tačku sa njegove leve strane. Ta tačka je druga planeta po udaljenosti od Sunca –Venera.

Venera sa leve strane Sunca Foto Među nama/Fenomen centar

FENOMEN

Fotografije će biti izložene u okviru postavke „Fenomen Među nama“ na 13. Festivalu nauke, najvećoj manifestaciji u oblasti promocije nauke i obrazovanja, koja se održava od 5. do 8. decembra. Na festivalu će učestvovati više od 60 naučnih i obrazovnih institucija iz Srbije i iz inostranstva.