POSLEDNjIH godina srpski sveštenici u Južnoj i Severnoj Americi, Kanadi i Južnoafričkoj Republici preveli su iz katoličke u srpsku pravoslavnu veru desetine hiljada ljudi.

Samo u Gvatemali je u pravoslavlje prešlo za tri decenije na hiljade ljudi migranata, katoličke veroispovesti koji su postali članovi pravoslavne eparhije u provinciji Trales u Gvatemali. Veliki doprinos tome dao je episkop Andrej Vujisić, kome je za to kao i i za celokupan rad i predanost pravoslavnoj crkvi odata počast na Saboru pravoslavne crkve u Meksiku koja pokriva Karibe i Južnu Ameriku. I kao rektor Pravoslavnog instituta svetog Đorđa nazarenskog episkop Andrej je sproveo program stipendiranja mladih u 17 zemalja Južne Amerike, koji su potom postali pravoslavci - rečeno je na Saboru pravoslavne crkve Meksika, koja pokriva 22 zemlje sa preko 330 hramova.

Ovom pohvalom i počašću koja mu je data episkop Andrej Vujisić je proglašen za jednog od najuticajnijih pravoslavnih sveštenika na prostoru Srednje i Južne Amerike.

- Episkop Andrej je ovim priznanjem postao jedan od najboljih misionara Srpske pravoslavne crkve i pravoslavne vere na svetu. On je svojevremeno bio član Mitropolije crnogorsko-primorske - kaže dr Rajko Radojević, istoričar Srba u rasejanju.

Vujisić potiče sa Morače, gde je rođen 1957. godine kao Zoran u porodici Vojislava i Sofije Vujisić. Bio je bogoslov kod mitropolita Amfilohija. Iz Jugoslavije se odselio 1969. u Nemačku, odakle prelazi u Australiju i SAD. Završio je studije teologije u Ukrajinskoj bogosloviji, diplomirao lingvistiku na Univerzitetu u Finiksu i doktorirao praktičnu teologiju na Univerzitetu Južna Afrika.

- Zvanično episkop Andrej Vujisić je danas pripadnik i Ruske pravoslavne crkve. Zahvaljujući njegovom misionarstvu u katoličkoj Srednjoj i Južnoj Americi pravoslavci su postali Gvatemalci i Meksikanci, koji vode poreklo od Asteka i južnoameričkih Indijanaca. Jedan je od najobrazovanijih Srba u dijaspori. Autor je mnogih naučnih studija iz lingvistike, psihologije i teologije. Kao doktor nauka istražuje ulogu ekuenizma u hrišćanskom svetu, a kao Srbin iz Crne Gore proučava ličnost vladike Rada, Petra Petrovića Njegoša i njegov srpsko-crnogorski identitet - kaže dr Radojević.

Za vladiku Lazara Puhala mnogi danas u Kanadi tvrde da je "inkarnacija Boga na Zemlji". Njega prati nekoliko hiljada pristalica iz Kanade i SAD, koji dolaze na hodočašće u njegov manastir smešten u blizinu Vankuvera.

- U manastiru vladika Lazar sa srpskim i ruskim monasima pokrštava Kanađane i kanadske Indijance u pravoslavce. Vladika je strastveni mistik i sjajan naučnik, jer je saradnik Univerziteta Oksford u Pensilvaniji i autor hiljadu video-prikaza sa biblijskim, metafizičkim, naučnim i pravoslavnim porukama. Zovu ga Crveni Tori jer se aktivno bavio politikom u Kanadi - opisala je vladiku Lazara kanadske televizija.

Poput episkopa Andreja, i mnogi drugi srpski sveštenici su u Južnoj i Severnoj Americi, Kanadi, Australiji, SAD i Južnoafričkoj Republici aktivni kao misionari SPC. U Johanesburgu je arhimadrit Pantelejmon kao starešina parohije Sveti Toma u pravoslavlje uveo na stotine odraslih žitelja i posebno crnačke dece iz JAR, Bocvane i Zambije.


STRANCI PRAVOSLAVCI

Vernici pravoslavne crkve u Americi su poznati glumci Kim Novak, Jul Briner, Lana Vud, Sandra Di, Teli Savalas, Džejms Beluši, Tom Henks, Dženifer Aniston, Kim Kardašijan, režiserka Nija Vardalos, pop pevači Bob Marli i Džordža Majkla manekenka Naomi Kempbel i teniser Pit Sampras. Pravoslavac je i Aleks Rodrigez, bejzbol igrač, Jaromir Jagr, hokejaška legenda NHL lige i fudbaler Troj Polamalu.

* I indijanci uzeli pravoslavnu veru

ALjASKA

Na Aljasci postoje manastiri SPC u kojima su pravoslavni monasi Rusi, Amerikanci, Kanađani i Englezi. Zahvaljujući ocu Damaskinu i ocu Pajsiju iz Manastira svetog Germana aljaskog mnogo Amerikanaca iz severne Kalifornije i Aljaske je prešlo u pravoslavlje. Slična situacija je u i Australiji, gde parohije SPC posećuju Grci, Rusi, Ukrajinci, Jermeni, Bugari, Rumuni, Egipćani i Sirijci.