SRBIJA i Zapadni Balkan mogu da računaju na podršku američkih institucija i poslovnih asocijacija u stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta i poboljšanju poslovne klime u okviru inicijative "mini šengen", privlačenju novih investitora, otvaranju Srpske kuće u Silicijumskoj dolini i još boljem pozicioniranju rastuće IT zajednice na tržištu SAD čije inovativne proizvode već koriste američke kompanije i institucije.

Ovo je poručio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, nakon razgovora u američkom Kongresu, Senatu, Ministarstvu trgovine i Savetu za IT industriju. U razgovoru sa predsednikom Privredne komore Srbije republikanski kongresmen Stiv Stivers pozdravio je napore na izgradnji regionalnog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu, inicijativu "mini šengen" i aktivnosti Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke KIF ZB6. Zapadnobalkanske regionalne integracije i podrška "mini šengenu", kao i spremnost za pomoć daljem jačanju srpske ekonomije i bilateralnih trgovinskih i investicionih veza sa SAD, obeležili su razgovor sa Dejvidom de Falkom, zamenikom pomoćnika sekretara za trgovinu SAD.

- De Falko je iskazao posebno interesovanje za investicije i poslovne operacije američkih kompanija u Srbiji i regionu i konkretne projekte u koje bi investitori iz SAD ubuduće mogli da ulažu svoj kapital - rekao je Marko Čadež. - Ukazao je i na značaj nastavka reformi za unapređenje poslovnog ambijenta i ohrabrio Srbiju da dalje razvija svoj IT sektor čijim rezultatima je impresioniran. Ponudio je pomoć u unapređenju sistema javnih nabavki, na temelju najbolje prakse i američkih iskustava u ovoj oblasti i uključivanje Srbije u "Program za razvoj trgovinskog prava" Ministarstva trgovine i Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju SAD i Programa "Izaberi američku tehnologiju. IT je sasvim sigurno jedan od najperspektivnijih sektora za saradnju Srbije koju svetski i američki mediji nazivaju Silicijumskom dolinom Zapadnog Balkana, i SAD koje danas drže trećinu svetskog tržišta IT usluga, među najinovativnijim je zemljama sveta i sedište je najvećih multinacionalnih tehnoloških kompanija - rekao je Čadež.

IT je bio fokus razgovora i sa Džošom Kalmerom, potpredsednikom Saveta za industriju informacionih tehnologija (ITI), američke organizacije za zastupanje interesa vodećih inovacionih kompanija u industriji informacionih tehnologija i unapređenje zakonodavnog okvira koji podstiče razvoj inovacija i nova tehnološka dostignuća.

- Utoliko su značajnije pozitivne ocene našim aktivnostima na digitalizaciji privrede, povećanju izvoza IT usluga, razvoju obrazovnih programa za školovanje IT stručnjaka i inicijativi PKS i njenih članica za otvaranje Srpske kuće u Silicijumskoj dolini, koja bi bila domaćin preduzetnicima i stručnjacima za tehnologije iz Srbije i Zapadnog Balkana i ojačala veze sa ovim globalnim tehnološkim habom - rekao je Čadež.


NAJPOZNATIJI

NAJAVLjEN je nastavak razgovora o skoroj poseti Srbiji predstavnika Saveta za IT industriju SAD. O značaju te posete najbolje govori činjenica da su njegove članice kompanije Apple, Google, Ebay, Facebook, Microsoft, IBM, Samsung, Amazon, Canon, Adobe, Erricson, Intel, LG, Fujitsu, CISCO i Acer Sony.