Aljbin Kurti nastavio da provocira: Naklon Jašariju na startu mandata

V. MIJATOVIĆ

04. 02. 2020. u 22:42

Аљбин Курти наставио да провоцира: Наклон Јашарију на старту мандата

Foto printskrin

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti posle imenovanja zločinca za ministra odbrane nastavio danas da provocira zvanični Beograd

UKIDANjE taksa na srpsku robu i hitan nastavak dijaloga glavni su zahtevi koje su Evropa i Amerika ispostavile pred Aljbina Kurtija prvog dana mandata njegove vlade. Međutim, ključne tačke Kurtijevog ekspozea, poput najave tužbe za genocid protiv Srbije i uvođenja obaveznog vojnog roka, ne ostavljaju mnogo mesta za nadu da bi dijalog mogao da se pomakne s mrtve tačke.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Đozep Borelj rekao je da je status kvo neodrživ i da nema alternative brzom obnavljanju pregovora. Konkretna reakcija stigla je i od američkog izaslanika Ričarda Grenela:

- Očekujemo da takse odmah ukinu. Jasno smo svim liderima kosovskih stranaka stavili do znanja da je ukidanje taksa u najboljem interesu Kosova i njegove ekonomije.

Međutim, u kom smeru će se stvari odvijati kada je reč o odnosu Kurtija prema Srbima i Srbiji, možda bi se moglo naslutiti i iz gesta kojim je simbolično započeo mandat. On je danas, odmah nakon preuzimanja dužnosti, odao poštu osnivaču terorističke OVK Ademu Jašariju, nazivajući ga mučenikom i žrtvom za slobodu.

Takođe, na jednoj od najbitnih pozicija u njegovom kabinetu, u fotelji ministra odbrane, nalazi se Anton Ćuni, koji je u Srbiji osuđen za ubistvo petorice srpskih vojnika iz zasede 1998. u rejonu karaule Košare.

Da li će Kurti uspeti da sprovede ono što je obećao u ekspozeu, makar kada je reč o odnosu prema Beogradu, sasvim je drugo pitanje. Profesor pravnog fakulteta Bojan Milisavljević objašnjava da tzv. Kosovo nema pravnog osnova da podnese tužbu protiv Srbije bilo kojoj međunarodnoj instituciji, pa ni Međunarodnom sudu pravde, jer nije država, što je neophodan uslov prema statutu tog suda. On podseća da je i ranije bilo takvih najava, koje nisu donele nikakve rezultate.


Pročitajte i:Srbiju tuži za genocid, Srbe šalje u "vojsku"! Novi premijer tzv. Kosova gura prst u oko BeograduPrema njegovom mišljenju, najava Kurtija da tuži Srbiju pokazuje da on gubi strpljenja jer je, kako kaže, očigledno da Kosovo neće moći da zaokruži svoju državnost:

- Što više vremena prolazi i što više država povlači ili preispituje svoju odluku o priznavanju Kosova, to će potezi Prištine biti nelogičniji i sve lošiji. Ovakve najave služe samo za unutrašnju političku upotrebu.

I beogradski advokat Branislav Tapušković smatra da Kosovo nema pravnog osnova za podnošenje tužbe protiv Srbije bilo kome:

- Ako je genocid izvršen, njega je prema svim narodima izvršio NATO bombardovanjem Srbije 1999. godine, kada su sa Kosova bežali i Srbi i Albanci.

Kada je reč o najavi uvođenja obaveznog vojnog roka, vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je reč o direktnom izazovu koji je upućen Srbiji:

- Reč je o jasnoj poruci da Albanci smatraju da su okruženi neprijateljima. Kurti se odlučio za otvorenu pretnju, i to će uticati na procene razvoja oružanih snaga u regionu. Ako jedna strana dramatično poveća brojnost vojske u ratnom razvoju, može se očekivati da to učine i drugi.

Zvanično, Kurti je novu dužnost preuzeo od bivšeg šefa diplomatije Bedžeta Pacolija, jer je dojučerašnji premijer Ramuš Haradinaj bio u Americi. Pacolijeva Alijansa za bolje Kosovo, inače, podržala je Kurtijevu vladu.

Kurtijeva vlada izabrana je danas, četiri meseca nakon vanrednih parlamentarnih izbora na kosovskoj teritoriji. Kabinet ima 15 resora, od kojih dva pripadaju predstavnicima Srpske liste - Daliboru Jevtiću i Ivanu Milojeviću.

AP/Visar Kryeziu

Jevtić kaže da Srpska lista, prema kosovskom zakonu, ima zagarantovana mesta u vladi i da će njeni predstavnici nastaviti da rade u interesu građana koji su za njih glasali kako bi im se život poboljšao:

- Srpska lista nije deo vladajuće koalicije, i mi smo prilikom glasanja danas u Skupštini Kosova to i pokazali. Ono što nam po zakonu pripada dodelili su nam građani i niko drugi. Danas je održana prva sednica vlade, koja je bila više protokolarna i na njoj nije bilo prilike za diskusiju. Ali mi ćemo u kapacitetu koji imamo biti tu da, pre svega, radimo na implementaciji važećih zakona koji se tiču prava nevećinskih zajednica na Kosovu. Uvek ćemo iznositi iskren stav i bićemo tu da podržimo one inicijative i predloge koji se tiču opšteg dobra i poboljšanja celokupne situacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije