PARLAMENTARNI izbori biće održani, najverovatnije, 26. aprila sledeće godine.

Kako "Novosti" saznaju, ovaj termin pominjao se u petak u Skupštini Srbije u trećoj rundi dijaloga vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova posredovanjem Evropskog parlamenta, i gotovo je izvesno da će Srbija baš tog dana ići na glasanje.

Predstavnici Evropske unije, u trećoj rundi razgovora u parlamentu, predložili su da izbori budu "u krajnjim zakonskim rokovima". Kako su obrazložili, time bi se ostavilo dovoljno vremena da se primene zakoni koji su usvojeni kao deo paketa za poboljšanje izbornih uslova. Kako saznajemo, predstavnici vlasti i opozicije su se na sastanku složili sa ovim predlogom i rekli da su u opticaju dva termina - 26. april i 3. maj.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković potvrdila je posle sastanka da izbori neće biti održani u martu, već u nekom kasnijem periodu, ali onom koji Ustav dozvoljava.


Pročitajte još - Vučić: Izbori zavise od opozicije, jedna reč i biće ih

- Usaglasili smo se da predsednik Srbije, kome je ustavna nadležnost da raspiše izbore, odluči, u okvirima koji su mu dati Ustavom i zakonom, o krajnjem datumu u kom bi mogli da budu održani izbori, kako bismo omogućili implementaciju svih zaključaka o kojima smo se dogovorili u tri runde dijaloga - rekla je Gojkovićeva.

NOVI ČLANOVI REM KAKO saznajemo, na sastanku u parlamentu najviše polemike vodilo se o izboru članova REM, koji kontroliše rad medija. Na kraju je odlučeno da će biti izabrano novih petoro članova. Tri mesta su upražnjena, a na preostala dva će trenutni predstavnici verovatno podneti ostavku.

Šefica delegacije u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU Tanja Fajon poručila je da je veoma bitno to što je postignut dogovor da izbori ne budu u martu, da će biti vremena da građani steknu više poverenja i da će izborni proces biti fer i demokratski.

Jedan od "izaslanika" Brisela Knut Flekenštajn rekao je da bojkot izbora nije dobar put:

- Nadam se da će se predomisliti oni koji to zagovaraju.

Predstavnici SzS i u petak veče su poručili da ne žele u izbornu trku na proleće.

Inače, posle sastanka su usvojeni zaključci o tome da je potrebno da parlament formira nadzorni odbor koji će da nadgleda ponašanje kandidata i medija tokom izbornog procesa i unapredi rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Naredni razgovori "pod kapom" Brisela zakazani su u vreme posle izbora.