Mekalister miri vlast i opoziciju

S. ROVČANIN - TOMKOVIĆ

19. 09. 2019. u 06:27

Мекалистер мири власт и опозицију

Mekalister i Gojkovićeva

Poziv za učešće dobiće predstavnici stranaka u parlamentu, njihovi lideri, a po potrebi, u kasnijim fazama razgovora, i eksperti

ANGAŽMAN poslanika i predsednika Evropskog parlamenta u dijalogu vlasti i opozicije u Skupštini je dobrodošao, napisala je predsednica zakonodavnog doma Maja Gojković u odgovoru na pismo prvog čoveka Komiteta za spoljne poslove EP Dejvida Mekalistera, koji je ponudio da EP bude posrednik u razgovorima oko izbornih uslova.

Dijalog treba da se održi u nekoliko faza pod pokroviteljstvom Gojkovićeve i uz prisustvo nekog iz EP. Poziv za učešće dobiće predstavnici stranaka u parlamentu, njihovi lideri, a po potrebi, u kasnijim fazama razgovora, i eksperti.

- Okvirni datumi za prvu fazu razgovora su 9. i 10. oktobar. Svesni smo rokova koji su pred nama i fokusiraćemo se u prvoj fazi na razgovore o uslovima za izbore u martu 2020. To se odnosi na medije, spisak glasača, finansiranje kampanja i slično - kazala je Gojkovićeva na konferenciji za novinare u parlamentu.

Ona je dodala da će se posle konkretizacije dogovora znati da li će biti pozvani šefovi poslaničkih grupa, predsednici parlamentarnih stranaka koje su osvojile mandate nakon izbora ili i funkcioneri partije koji imaju poslanike, ali mesta nisu stekli na izborima:

- Nema potrebe da se dele lideri na ove ili one. Cilj je da se zajednički i otvoreno razgovara o važnim temama i da svi učestvuju na predstojećim izborima. Saglasna sam sa svim predloženim angažmanima EP, kako bismo vratili dijalog u Skupštinu, gde mu je i mesto.

Pročitajte još - Gojković: Angažman predstavnika EP je dobrodošao, uputila sam pismo Mekalisteru

Na pitanje da li "ponuda" EP stiže kasno, jer su neke opozicione partije donele odluku o bojkotu, rekla je da je "njihova odluka o neizlasku na izbore preuranjena i da je reč o izgovorima da se ne učestvuje kako se ne bi pokazala politička snaga i da je na njima da donesu konačni stav".

Portparolka EU Maja Kocijančič rekla je da "Brisel podržava međustranački dijalog, a da bi svaku političku raspravu trebalo vratiti tamo gde i pripada - u parlament":

- EP je spreman da blisko sarađuje sa svim partijama. Inicijativa civilnog društva da organizuje okrugle stolove i odluka vlade da formira radnu grupu konstruktivni su koraci.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov istakla je da je posredovanje EP odlična vest za građane i "šansa koju smo čekali":

- Poslanici DS su to tražili prilikom nedavnog sastanka sa evropskim parlamentarcima.

Pročitajte još - MEKALISTER PORUČUJE: Spremni da posredujemo

Predsednik Nove stranke Zoran Živković istakao je da je posredovanje EP jasan znak da delovanje opozicije daje rezultate.

Iz Saveza za Srbiju poručili su da je inicijativa Mekalistera dobrodošla, ali zakasnela za martovske izbore:

- To ne menja odluku o neučestvovanju na lažnim izborima. Posredovanje u dijalogu može imati za cilj isključivo postizanje sporazuma o poštenim i slobodnim izborima, mehanizme sprovođenja i rok od devet meseci za održavanje pravih izbora.

SASTANAK NA FPN

Na Fakultetu političkih nauka održava se još jedna runda razgovora vlasti i opozicije. Predstavnici Saveza za Srbiju najavili su da neće doći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (64)

MILOŠ

19.09.2019. 06:40

Taj savez nije opozicija to su naši ljudi koji rade u interesu njihovih finansijskih gazda kojima je jedini cilj da se u Srbiji stvori haos i anarhija da bi se njihovi ciljevi u tom haosu ostvarili a koji su direktno protiv interesa Srbije i njenog naroda.

raca

19.09.2019. 07:06

Opozicija 0,5 % ukupnog broja birača. Sve mogu da razumem ali dizati nekome rejting a nema dva coveka da povede sa sobom , opoziciju koju narod u 99 % nece jer su bezobrazni,beskurpulozni,aljkavi i neodgovorni prema narodu- KAKVA BRE OPOZICIJA

Jana

19.09.2019. 08:52

Ne postoji sukob između opozicije i vlast, već opozicija nastavlja da napada vlasti pokušava da se dokopa nasilno vlasti je rna izborima nema podršku građana.

tale

19.09.2019. 08:57

ukoliko Mekalister uspe da ubedi obe strane da se pre izbora dogovore korektni uslovi, to bi bilo korisno celoj Srbiji. Na izborima neka narod odluči.

Iva

19.09.2019. 08:59

Važno je da se zajednički i otvoreno razgovara o važnim temama i da svi učestvuju na predstojećim izborima.

Jana

19.09.2019. 09:31

To su samo izgovori za opoziciju. Oni ce i posle da kukaju kako su predstavnici EP na strani vlasti.

Hedona

19.09.2019. 10:16

Nadam se da će opoziciju koja nema rezultate nikakve uspeti da ubedi da opozicija izađe na izbore. Srbija danas ima predsednika koji voli svoj narod i državu i koja radi na tome da građani Srbije žive bolje .

SavaBG

19.09.2019. 10:48

Opozicija se ponasa nerazumno, neodgovorno i bahato, tako da je jako tesko bilo sta dogovoriti sa njima.

Dobrila

19.09.2019. 11:12

Brisel podržava međustranački razgovor i ovo je prilika da svako kaže šta misli, kao i da se vidi da li prohtevi opozicionara imaju osnova ili ne. Moje lično mišljenje je da ako su takvi izbori bili nekada dobri za njih, ne bi trebalo ni sada da im ne odgovaraju.

Mirjana

19.09.2019. 11:39

Ne treba niko da ih miri, opozicija treba da se dozove pameti i da trezveno razmislja i nece biti problema.

Gile

19.09.2019. 11:50

Kada bi nekim slučajem opozicija došla na vlast, pobegla bih odavde makar i u Tunguziju. Dosta su oni nas unazadili.

Milica

19.09.2019. 12:13

Opozicija nek shvati da nece dobiti muzicke zelje koje traze vec samo zakonski utvrdjene stvari.Naravno sto se tice dijaloga , uvek je dobrodosao.

Ignjat

19.09.2019. 12:59

Nema se o čemu pregovarati sa onima koji se boje izborne volje i zbog toga pribegavaju bojkotu.

МАЈА

19.09.2019. 13:17

власт ради све што ће донети добро Србији и народу

Vladimir

19.09.2019. 13:41

Teško da se sa opozicijom može doći do bilo kakvog dogovora,jer njih samo zanima kako da dođu na vlast.

Nn

19.09.2019. 14:39

Opozicija ne pristaje na kompromise, jedino da se ispune njihovi zahtevi, tj jedan zahtev koji imaju-da im se preda vlast, bez obzira na volju naroda.

fretg

19.09.2019. 14:42

Opozicija bi sve na silu i sve bi da resavaju nasiljem jer ocigledno im inteligencija ne dozvoljava da na drugaciji nacin nesto pametno urade.

Serbinator

19.09.2019. 14:55

Bukvalno svi savetuju deo opozicije da ne bojkotuje izbore koji su pri tom legalni, ali džabe, bojkotovaće po svakoj ceni samo da bi našli izgovor za poraze.